Tο μεταβατικό σχέδιο για προστασία πρώτης κατοικίας-Ποιες θα είναι οι αντικειμενικές και τα εισοδηματικά κριτήρια - iefimerida.gr

Tο μεταβατικό σχέδιο για προστασία πρώτης κατοικίας-Ποιες θα είναι οι αντικειμενικές και τα εισοδηματικά κριτήρια

Τι προβλέπει το μεταβατικό σχέδιο για προστασία πρώτης κατοικίας-Ποιες θα είναι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγωνώδεις και εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα στο ζήτημα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών καταβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στην παρούσα φάση υπάρχει μερική σύγκλιση για ένα μεταβατικό σχέδιο, αλλά και σημαντική απόκλιση για τις διατάξεις του.

Μετά την συνάντηση του Σαββάτου στην οποία δεν επήλθε συμφωνία, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 10 το πρωί της Κυριακής με στόχο να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι δύο πλευρές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι απολύτως βέβαιο, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νομοθέτηση ορισμένων μεταβατικών ρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 12μηνο του 2014.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που έχει αντικειμενική αξία είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ.

Η διαφορά των 20.000 ευρώ δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή, ωστόσο, όμως, καλύπτει, όπως σημειώνει «Το Βήμα», περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Επίσης η αντικειμενική αξία θα συνδυάζεται με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει ευρύ φάσμα δανειοληπτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αλλά παραμένει αρκετά χαμηλό.

Δεν αποκλείεται με έναν ορισμένο τρόπο η προηγούμενη επισήμανση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, να μορφοποιηθεί σε νομική διάταξη. Αυτό θεωρείται ότι στην προκείμενη περίπτωση είναι και το πλέον ουσιαστικό και ίσως το στοιχείο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατευνάσει την αντίδραση της τρόικας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ