Ποια είναι τα νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων - iefimerida.gr

Ποια είναι τα νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων

Ποια είναι τα νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πλήρη ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου τεκμηρίων τα οποία θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων προαναγγέλλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι με τις νέες τεχνικές οι ελεγκτές θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα – έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και τις καταθέσεις στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι φοροελεγκτές θα συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις του, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά και με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έξοδα και εισοδήματα που έχει αποκτήσει.

Για κάθε περίπτωση όπου το εισόδημα που θα έχει προσδιοριστεί με έμμεση τεχνική ελέγχου είναι υψηλότερο από το δηλωθέν ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τα διαφορά που θα έχει προκύψει. Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τι νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το ποσό της διαφοράς αυτής θα λαμβάνεται υπόψη ως αποκρυβέν (μη δηλωθέν) εισόδημα και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%!

Πέραν της εφαρμογής των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου», ο γενικός γραμματέας Εσόδων αποκαλύπτει ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2014 μέσω του διαδικτύου (για τα εισοδήματα του 2013), οι κωδικοί που αφορούν στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, στους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, στους τόκους καταθέσεων, στις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και στους φόρους που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές αυτές θα είναι προσυμπληρωμένοι.

Ταυτόχρονα, η νέα εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, με βάση τα δεδομένα που έχουν ήδη καταχωριστεί για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, από τα προηγούμενα έτη, καθώς επίσης και με βάση τυχόν νέα δεδομένα που θα χρειαστεί να εισαγάγουν οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτει επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 15.000 φορολογούμενους για μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ και ότι στις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 130.000 οφειλέτες για χρέη συνολικού ύψους άνω τους 1 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα έχουν εισπραχθεί περίπου 130 εκατ. ευρώ. Προαναγγέλλει δε «βελτιωτικές κινήσεις» προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ακόμη πιο πολλοί οφειλέτες, οι οποίοι, «για τυπικούς ή άλλους λόγους», δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να υπαχθούν.

Διευκρινίζει επίσης ότι όσοι οφειλέτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω κατασχέσεων που επιβάλλονται σε τακτικά καταβαλλόμενα ποσά εισοδημάτων τους, όπως τα ενοίκια, μπορούν να ζητήσουν από τους εφόρους να μειωθούν τα ποσά που κατάσχονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ