Ποιους λαούς αγαπούν οι Ευρωπαίοι – Τη στιγμή που οι Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους τον πιο αξιόπιστο λαό [πίνακας] - iefimerida.gr

Ποιους λαούς αγαπούν οι Ευρωπαίοι – Τη στιγμή που οι Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους τον πιο αξιόπιστο λαό [πίνακας]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωπαίοι πολίτες από οκτώ χώρες απάντησαν στην έρευνα του Pew Research Centre σχετικά με το τι άποψη έχουν για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον, κυρίως επειδή οι απαντήσεις βρίθουν από στερεότυπα, έλλειψη εμπιστοσύνης, θαυμασμό και -ταυτόχρονα- «μίσος» για τη Γερμανία, ενώ αγγίζουν τα όρια αυτού που κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει κοινωνική σχιζοφρένεια.

Όπως αναφέρει το fortunegreece, στο ερώτημα ποια χώρα θεωρείτε την πιο αξιόπιστη, όλοι απάντησαν «τη Γερμανία», εκτός από τους Έλληνες που θεωρούν πιο αξιόπιστους τους εαυτούς τους. Μάλιστα, ανακηρύξαμε τους Γερμανούς πιο αναξιόπιστους, πιο αλαζόνες και λιγότερο φιλεύσπλαχνους. Άποψη που δεν απορρίπτουν εντελώς οι άλλοι λαοί, μια και θεωρούν ως πιο αλαζόνες τους Γερμανούς και τους Γάλλους και λιγότερο φιλεύσπλαχνους τους Γερμανούς και τους Άγγλους.

Το πιο παράξενο, όμως, εύρημα ήταν η πλήρης διάσταση απόψεων ακόμα και μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες. Οι Πολωνοί ψήφισαν τη Γερμανία ως το περισσότερο αλλά και ως το λιγότερο αξιόπιστο κράτος – προφανώς επειδή οι γηραιότεροι θυμούνται τους πολέμους ενώ οι νεώτεροι τη θαυμάζουν και την έχουν πρότυπο. Παρομοίως και οι Γάλλοι που θεωρούν τη δική τους χώρα ως την περισσότερο, αλλά και ως τη λιγότερο αλαζονική. Οι Ιταλοί δεν εμπιστεύονται καθόλου τον εαυτό τους και οι Τσέχοι θεωρούν ως ταπεινότερους όλων τους πρώην συμπατριώτες τους, Σλοβάκους.


Ο πίνακας δημοσιεύτηκε στον Economist

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρώπη αξιοπιστία λαοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ