Financial Times: Πως θα γίνεται το κούρεμα των καταθέσεων στην ΕΕ- Ποιες προστατεύονται - iefimerida.gr

Financial Times: Πως θα γίνεται το κούρεμα των καταθέσεων στην ΕΕ- Ποιες προστατεύονται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την διάσωση των προβληματικών τραπεζών γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι αναλύουν και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται «κούρεμα» στις καταθέσεις, αλλά και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνεται εθνικοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Σε δημοσίευμα της, η οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως «η μεταρρύθμιση αυτή είναι μια από τις σημαντικές προσπάθειες της Ενωσης για να απαλλάξει τα εθνικά καθεστώτα από την διαχείριση των προβληματικών τραπεζών, οι οποίες αναδείχθηκαν κατά την οικονομική κρίση» και επισημαίνει πως «παρέχει την νομική κάλυψη για τις συμφωνίες με τους δανειστές που έχουν προβλήματα σε εθνικό επίπεδο και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη μέχρι το 2015. Οι προμήθειες θα ενισχυθούν από μια κεντρική αρχή στην τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Οι κυβερνήσεις, θα έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, είτε μετά τα stress tests, η κατά τη διάρκεια μιας συστημικής κρίσης. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις θα είναι δυνατές μετά από συγκεκριμένους όρους και θα χρειάζονται την έγκριση της ΕΕ».

Πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία

Στη συνέχεια, οι Financial Times περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία και διευρκινίζουν το πως θα γίνει το «κούρεμα», επισημαίνοντας: «Από το 2016, το καθεστώς διάσωσης μπορεί να επιβάλλει σε μετόχους, ομολογιούχους και σε συγκεκριμένους καταθέτες να συμβάλουν στο κόστος από τη χρεοκοπία μιας τράπεζας. Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ εξαιρούνται και οι ανασφάλιστες καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων έχουν προνομιακό στάτους στην ιεραρχία της συμμετοχής στο πρόγραμμα διάσωσης.

Για να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια εκκαθάρισης, είναι υποχρεωτικό να υπάρξει πρώτα μια ελάχιστη διάσωση της τάξεως του 8% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας από τους ιδιώτες. Οι χώρες όμως έχουν μεγαλύτερα περιθώρια για να προστατεύσουν ορισμένους πιστωτές από την επιβολή ζημιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Αφού εφαρμοστεί η ελάχιστη διάσωση, οι χώρες θα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν είτε τα κεφάλαια εκκαθάρισης είτε δημόσια κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Η παρέμβαση αυτή έχει όριο το 5% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας και υπόκειται σε έγκριση από τις Βρυξέλλες».

Θα είναι δυνατή η εθνικοποίηση μιας τράπεζας κάτω από εξαιρετικές συνθήκες

Τέλος, οι FT αναφρονται και στο ενδεχοενο εθνικοποϊησης τραπεζών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα γίενται κάτω από εξαιρετικές συνθήκες: «Ενα από τα βασικά προβλήματα στις εξάμηνες συζητήσεις ήταν η εισαγωγή προβλέψεων που δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ρίξουν δημόσιο χρήμα στα πιστωτικά ιδρύματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ήθελαν να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες σε προληπτική βάση, ενώ το Κοινοβούλιο ήθελε να υπάρχει η επιλογή χρήσης ''κυβερνητικών εργαλείων σταθεροποίησης'' σε περίπτωση ανάγκης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα είναι δυνατή η εθνικοποίηση μιας τράπεζας κάτω από εξαιρετικές συνθήκες, και μόνο αφού γίνει bail-in στο 8% των ζημιών αυτής».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ