Οι γυναίκες έχουν περιορίσει σοβαρά το μισθολογικό χάσμα με τους άνδρες - iefimerida.gr

Οι γυναίκες έχουν περιορίσει σοβαρά το μισθολογικό χάσμα με τους άνδρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όχι μόνο έχουν πλέον πιο προχωρημένα πτυχία από τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά φαίνεται να έχουν μειώσει σημαντικά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, λέει μια νέα μελέτη του Pew Research Center.

Γυναίκες ηλικίας 18 έως 32 βγάζουν 93 σεντς για κάθε δολάριο που βγάζουν οι άνδρες το 2012. Αυτό είναι σε σύγκριση με ένα συνολικό χάσμα των 77 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι αυτή είναι η πρώτη γενιά στη σύγχρονη ιστορία που “μπαίνουν στο εργασιακό περιβάλλον σε ισότητα με τους άνδρες», λέει το Pew.

Φαίνεται οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να αρχίσουν να αισθάνονται αισιόδοξες. Όμως, παρά τη δυναμική αρχή στην καριέρας τους, στην συνέχεια δεν βλέπουν το εργατικό δυναμικό με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό, τι οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους. Στην πραγματικότητα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που ρωτήθηκαν από το Pew είπαν ότι η κοινωνία εξακολουθεί να ευνοεί τους άνδρες παρά τις γυναίκες, ενώ μόλις το 6 τοις εκατό λέει ότι η κοινωνία ευνοεί τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

Όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι οι πιο μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να νομίζουν ότι οι θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν από αυτές. "Μεταξύ των γυναικών με πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτερο - οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ανταγωνίζονται με άνδρες για τις κορυφαίες θέσεις - το 71 τοις εκατό λέει ότι είναι πιο εύκολο για τους άνδρες για να πάρουν αυτές τις θέσεις εργασίας παρά οι γυναίκες», λέει το Pew. "Μόνο το 47 τοις εκατό των γυναικών χωρίς πτυχίο συμφωνούν."

Γιατί λοιπόν εξακολουθούν να παραμένουν απαισιόδοξες οι νέες γυναίκες; Μπορεί επειδή, στατιστικές αποδεικνύουν τις προοπτικές τους: Μόλις 23 γυναίκες διευθύνουν εταιρίες στην λίστα του Fortune, όπου κάθε χρόνο δημοσιεύει τις τοπ 500 εταιρίες. λέει το Bloomberg, αντιπροσωπεύοντας τη χθεσινή είδηση ​​ότι η Mary Barra θα γίνει ο διευθύνων σύμβουλος της General Motors (πολυεθνική εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων).

Μπορεί επίσης να ευθύνεται το γεγονός ότι το μισθολογικό χάσμα των φύλων τείνει να αυξάνεται όταν οι γυναίκες αρχίζουν να κάνουν παιδιά. Περίπου μία στις τέσσερις μητέρες που ρωτήθηκαν από το Pew λένε ότι εγκατέλειψαν την εργασία τους σε κάποιο σημείο για "οικογενειακούς λόγους." Και ανάμεσα σε μητέρες όλων των ηλικιών, το 51 τοις εκατό είπε στο Pew ότι έχουν λάβει ένα "σημαντικό χρονικό διάστημα μακριά από την εργασία για τη φροντίδα παιδιού ή μέλους της οικογενείας." Συγκριτικά, μόνο το 16 τοις εκατό των πατέρων, δήλωσε το ίδιο.Μία ξεχωριστή έρευνα δείχνει, ότι ακόμα και αν οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται ενώ ανατρέφουν παιδιά, οι ευθύνες τους στο σπίτι παραμένουν άθικτες. Πέρυσι, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι στις περισσότερες πλούσιες χώρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερες ώρες στο σπίτι, καθαρίζοντας και φροντίζοντας τα παιδιά, ακόμη και αν παράλληλα εργάζονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες εργάζονται περισσότερες ώρες συνολικά την εβδομάδα από ό, τι οι άνδρες. Το γεγονός ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να βρίσκονται και στο σπίτι και την εργασία, υπάρχει αρκετή επίδραση στη καριέρα τους.

Μήπως η διατήρηση της "ισοτιμίας" είναι ζήτημα των γυναικών να κάνουν λιγότερη δουλειά στο σπίτι, όταν κάνουν παιδιά;

Προφανώς, είναι, πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Οι πολιτικές στις περισσότερες εταιρείες δεν υποστηρίζουν της ίσες ευθύνες μεταξύ των δύο φύλλων στο θέμα τις ανατροφής των παιδιών - προσφέρονται περισσότερα οφέλη και μεγαλύτερες άδειες στις μητέρες παρά στους πατέρες. Αλλά ακόμα και αν οι εταιρείες άλλαζαν την πολιτική τους και άρχιζαν να προσφέρουν στους άνδρες καλύτερα πακέτα άδειας πατρότητας, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να τα τις χρησιμοποιήσουν, λέει μια μελέτη από της «The Future of Children».

Πολλά από αυτά καταλήγουν στις κοινωνικές στάσεις. Οι μελετητές έχουν μελετήσει το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων για δεκαετίες, προσπαθώντας να αναλύσουν πόσο από αυτό προέρχεται από τις επιλογές των γυναικών στις καριέρες τους, τις διακρίσεις, ή τους ψυχολογικούς παράγοντες, συζήτησε η Sheryl Sandberg στο Lean In. Το Pew αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες απόψεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, λέγοντας ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται "οπουδήποτε από 20 έως 40 τοις εκατό του μισθολογικού χάσματος”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ