Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το έργο με τον τίτλο «Σκύλος μπαλόνι» του Τζεφ Κουνς είναι το πιο ακριβό έργο ενός εν ζωή καλλιτέχνη καθώς τον Νοέμβριο του 2013 πουλήθηκε για 58,4 εκατομμύρια δολάρια. Στον ιδιόρρυθμο Κουνς αρέσουν έργα τα οποία είναι τεραστίων διαστάσεων και θυμίζουν παιχνίδια ή αντικείμενα της καθημερινότητας.

Στην ίδια όχθη βρίσκεται και ο Ντάμιεν Χιρστ, ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου που κερδίζει εκατομμύρια με τη δουλειά του αλλά παράλληλα είναι και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος. Εγινε γνωστός κυρίως με τα έργα του τα οποία έχουν σχέση με το θάνατο, τη ζωή, τη θρησκεία και την καταναλωτική συμπεριφορά.

Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τον Μάιο του 2012 το έργο του Έντβαρντ Μουνκ με τον τίτλο «Η κραυγή» δημοπρατήθηκε για 119,9 εκατομμύρια δολάρια ενώ η μεγαλύτερη προσφορά για ένα έργο τέχνης έγινε για το έργο «Τρεις ώρες του Λούσιαν Φρόιντ» του Φράνσις Μπέικον. Ένας άγνωστος προσέφερε 142,4 εκατομμύρια δολάρια για τα τρία πορτρέτα του Λούσιαν Φρόιντ που φιλοτέχνησε ο συνάδελφός του Φράνσις Μπέικον.

Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το πιο ακριβό χαρτοπαίγνιο και ο Πικάσο
Ο Πάμπλο Πικάσο σε μια μόλις μέρα ζωγράφισε έναν πίνακα με θέμα μια γυμνή γυναίκα. Το έργο αυτό θεωρείται το τρίτο πιο ακριβό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε ποτέ. Ενας άγνωστος προσέφερε τηλεφωνικά 106,5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσει τον πίνακα που αναπαριστούσε μια από τις ερωμένες του Πικάσο.

Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τα 259 εκατομμύρια δολάρια που προσφέρθηκαν για το έργο του Πολ Σεζάν «Οι χαρτοπαίκτες» δεν πιστοποιείται πουθενά επίσημα. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν με απόσταση το πιο ακριβοπουλημένο έργο τέχνης στον κόσμο. Σε αυτές τις αγοροπωλησίες όμως υπάρχει και μεγάλη φοροδιαφυγή, τονίζει στην Deutsche Welle, ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών Arnold.

Για πολλά χρόνια ο Γερμανός καλλιτέχνης Γκέρχαρντ Ρίχτερ θεωρούνταν ο πιο ακριβός καλλιτέχνης στον κόσμο. Ο ίδιος πάντως δεν θωρεί και πολύ σημαντικό αυτό το παζάρι της τέχνης. Μιλώντας στο περιοδικό «Spiegel» είχε δηλώσει ότι πολύ λίγη σχέση έχουν αυτά τα υπέρογκα ποσά με την ουσία της τέχνης.

Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια το έργο του Αλμπέρτο Τζακομέτι «Ο άνθρωπος που περπατάει» δημοπρατήθηκε για 104,3 δολάρια. Το έργο φιγουράρει ως το πιο ακριβό γλυπτό στον κόσμο. «Η τέχνη είναι ένας οικονομικός παράγοντας όπως η μόδα και ακολουθεί το καπιταλιστικό μοντέλο της προσφοράς και της ζήτησης» τονίζει και πάλι ο Καρλ Άρνολντ.

Τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν ποτέ σε έργα τέχνης και ο πλουσιότερος καλλιτέχνης του κόσμου [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ