Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες]

Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μαύρη τρούφα Périgord , δημοφιλής στους κύκλους των καλοφαγάδων για τη μοναδική μυρωδιά της, έχει γίνει τόσο σπάνια που πωλείται για περίπου 200 δολάρια το γραμμάριο. Ωστόσο ομάδα χημικών πιστεύει ότι βρήκε τη «μυστική συνταγή» ώστε να μπορέσει να αναπαράγει εργαστηριακά τον σπάνιο μύκητα.

Η τρούφα Périgord χαρακτηρίζεται ως μαύρο διαμάντι στους μύκητες - που φυτρώνει μόνο στις ρίζες της βελανιδιάς και τις φουντουκιάς και όπως λένε οι ερευνητές σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να κατανοήσει την συμβιωτική σχέση με την οποία οι τρούφες δημιουργούνται και αναπαράγονται.

Ετσι μέχρι τώρα, οι Périgord βρίσκονταν μόνο στη φύση, γεγονός που ευθύνεται για την σπανιότητα και την υψηλή τιμή τους, αφού η συλλογή τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω των κλιματικών αλλαγών και της ραγδαίας αύξησης των χωροκατακτητικών ειδών.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει τη γεύση της τρούφας τόσο πολύπλοκη και επιθυμητή; ΟΙ ερευνητές κατάφεραν να βρουν το «μυστικό» της και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει να κάνει με το άρωμα του μύκητα, το οποίο ανέλυσαν τόσο το γονιδίωμα όσο και το πρωτέωμα (το σύνολο των πρωτεϊνών) του που διαμορφώνουν την τελική οσμή.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε μερικώς συνθετικές ενώσεις στην αγορά και χρησιμοποιούνται για να μιμηθούν το άρωμα της Périgord, και βρήκαν κάποιες ομοιότητες, ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολλή έρευνα για να δημιουργηθεί ο τέλειος αντικαταστάτης.

Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Μαύρα διαμάντια: Γιατί οι τρούφες στοιχίζουν 200 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαμάντια δολάρια τρούφες γραμμάριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ