Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο Σαμαράς, για να λύσει το θέμα της ΔΕΣΦΑ - iefimerida.gr

Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο Σαμαράς, για να λύσει το θέμα της ΔΕΣΦΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «μπλόκο» της Κομισιόν προς την εταιρία Socar για την αγορά της ΔΕΣΦΑ, δημιουργεί πονοκεφάλους. Με σκοπό να βοηθήσει στη λύση του γόρδιου δεσμού ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Στόχος του ταξιδιού είναι να διακριβωθεί το μέλλον ή όχι της συμφωνίας της εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar. Οπως αναφέρει το newmoney.gr ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αζέρο πρόεδρο, Ισχάν Αλίεφ και να τον πείσει να μείνει η SOCAR στο διαγωνισμό μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα μπορέσει να πάρει στα χέρια της το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όταν θα έχουν ξεπεραστεί και όλα τα προβλήματα με την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Ως γνωστόν η Socar είναι ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό για την ΔΕΣΦΑ, τον οποίον και κέρδισε. Προσφάτως, όμως η Κομισιόν μπλόκαρε τη διαδικασία. Η Κομισιόν, επιμένει στις απαιτήσεις της για πλήρη συμμόρφωση της Socar στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, κάτι που θα έχει επιπτώσεις για τους Αζέρους επενδυτές, αφού σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου είτε θα πρέπει να μη δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας ή εάν είναι ταυτόχρονα και έμπορος, θα πρέπει να συμμορφώνεται σε μια σειρά από απαιτήσεις ανεξαρτησίας.

Επιπλέον, ο Κοινοτικός Επίτροπος Ενέργειας, κ. Γκίντερ Ετινγκερ, που ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα, ζήτησε να δει τη σύμβαση μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ και επέκρινε το γεγονός ότι το σχέδιο της σύμβασης δεν είχε υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ