Ποιες άδειες στο Δημόσιο «κουρεύονται» και ποιες θα μείνουν ίδιες [λίστα] - iefimerida.gr

Ποιες άδειες στο Δημόσιο «κουρεύονται» και ποιες θα μείνουν ίδιες [λίστα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρκετές τροποποιήσεις θα υποστούν οι άδεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή δίνει τέλος σε αρκετές άδειες εξοικονομώντας 1,8 εκατ. εργατοώρες.

Με τον νόμο του υπουργείου, περιορίζονται οι διάφορες εκπαιδευτικές και αναρρωτικές άδειες, αλλά εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις γονικές άδειες με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρουν τα Νέα τα οποία παρουσιάζουν τις άδειες οι οποίες αναμένονται να μεταβληθούν:

  • Αναρρωτικές άδειες

Το καθεστώς αυστηροποιείται όσον αφορά την χορήγηση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών, οι οποίες μειώνονται από 10 σε 8 ημέρες τον χρόνο, ενώ παράλληλα αντί για τέσσερις ημέρες αναρρωτική άδεια με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου και άλλες έξι ημέρες με γνωμάτευση, τώρα μπορεί να κάνει χρήση μόνο 2 ημερών τον χρόνο με υπεύθυνη δήλωση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι συνεχόμενες, ενώ για τις υπόλοιπες έξι ημέρες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση

Παράλληλα, με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται και ο ελεγκτής ιατρός κατ' οίκον, ο οποίος θα ελέγχει τα περιστατικά.

  • Εκπαιδευτικές άδειες

Με τον νέο νόμο, περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των ημερών που μπορούν να λάβουν άδεια οι δημόσιοι υπάλληλοι για εξετάσεις, καθώς μπορούν να ζητήσουν πλέον συνεχόμενη ή τμηματική άδεια για κάποια εξεταστική περίοδο, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 εργάσιμες τον χρόνο, αντί για τις 20 που ίσχυε. Επίσης, έρχεται πάγωμα έως το τέλος του 2014 για τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης.

  • Γονικές άδειες

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποκτούν δίδυμα, ή τρίδυμα κτλ. Καθώς πλέον στην περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων από κάποιον δημόσιο υπάλληλο θα χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής έξι μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Δηλαδή, στην περίπτωση γέννησης διδύμων ο υπάλληλος θα δικαιούται 15 μήνες άδεια για την ανατροφή τους και 21 μήνες εάν πρόκειται για τρίδυμα.

  • Ποιες άδειες παραμένουν ως έχουν

Ανεπηρέαστες παραμένουν οι ειδικές άδειες σε περιπτώσεις γάμου ή θανάτου του συζύγου τους, αλλά και οι άδειες άνευ αποδοχών. Ειδική άδεια προβλέπεται και για όσους δημοσίους υπαλλήλους διαθέτουν σύζυγο που υπηρετεί σε εξωτερικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Τέλος, άδειες λίγων ημερών δικαιούνται και υπάλληλοι σε περίπτωση συμμετοχής τους σε συνέδρια, σεμινάρια εντός ή εκτός Ελλάδος και για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ