Η γωνιά με τα καλούδια –Το ιστορικό παντοπωλείο στη Στοά των Αθανάτων με τις μοναδικές γεύσεις [εικόνες] - iefimerida.gr

Η γωνιά με τα καλούδια –Το ιστορικό παντοπωλείο στη Στοά των Αθανάτων με τις μοναδικές γεύσεις [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Στοά των Αθανάτων στην οδό Σοφοκλέους, αποτελεί ένα από τα ένα από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα, σήμερα, αθηναϊκά εμπορικά κτίρια.

Όπως αναφέρει το bostanistas, το σκηνικό συνθέτουν το ομώνυμο ρεμπετάδικο, ελκυστικά ουζερί αλλά κυρίως η δημοτική κρεαταγορά και ψαραγορά, που αποκαθιστούν την ταυτότητα της στοάς ως τόπο εμπορίου. Kάπου μεταξύ κρεάτων και ψαριών, στη γωνία της οδού Αρμοδίου ξεχωρίζει μία «ήρεμη δύναμη», το παντοπωλείο της στοάς.

Το εν λόγω σημείο φέρει σχεδόν ανέκαθεν, από το 1870- χρονιά ανέγερσης της στοάς, γεύσεις ελιάς και μυρωδιές τουρσιών και παστουρμά.

Το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων πέρασε στα χέρια του Σάββα Ψυχογιού το 1957. Τα προϊόντα του λιγοστά και εκλεκτά: ελιές, αλίπαστα και τουρσιά προερχόμενα από το Νιοχώρι Κυλλήνης, τόπο καταγωγής του ιδρυτή. Το κατάστημα συνεχίζει την πορεία του με εποχικά είδη που σέβονται τη γεύση, τιμούν την ποιότητα και χαίρουν εκτίμησης από πλήθος Αθηναίων πελατών.

Τις εντυπώσεις κερδίζει αναμφισβήτητα η συλλογή των ελιών τους. Καλαμών, Αμφίσσης, θρούμπες Χαλκιδικής, ανάλατες Βόλου, Μυτιλήνης, Κρητικές – φρέσκιες ελιές που ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχουν λάβει τις θέσεις τους στο κατάστημα.

Είτε προτιμάτε τις μεγάλες με πλούσια σάρκα είτε τις μικρότερες, λιπόσαρκες, τσακισμένες και υπέροχα ζαρωμένες, η ποικιλία του παντοπωλείου θα σας ανταμείψει πλήρως ενώ τα αρώματά τους δε θα σας επιτρέψουν να εγκαταλείψετε γρήγορα τη στοά.

Το ίδιο ισχύει και για τα αλίπαστα και καπνιστά ψάρια: ρέγκα Ισλανδίας, φρέσκια ελληνική λακέρδα από το Αιγαίο, σκουμπριά, σαρδέλες, βακαλάοι και οι διάσημες αντσούγιες Ισπανίας σε αλάτι.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα νόστιμα θα εντοπίσετε και την ξεχωριστή ταραμόγλωσσα, που στην ελληνική αγορά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Πρόκειται για αυγοτάραχο βακαλάου, που φτάνει στην χώρα μας σε παστή μορφή και στην Ισπανία θεωρείται ένας από τους εκλεκτότερους μεζέδες.


Εικόνες: bostanistas

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ