CINETROLL: Ο Μ. Ντάγκλας και ο Μ. Ντέιμον παίζουν με ταλέντο τις ξενεροαδελφές στο «Behind the candelabra» (κριτική/trailer)

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος αναρωτιέται πως μπορείς να ανάψεις κεριά με χρησιμοποιημένα σπαρματσέτα (και για ποιο λόγο να το κάνεις άλλωστε, αν φοβάσαι το ολοκαύτωμα;)

BEHIND THE CANDELABRA

Βαθμολογία: 4 / 10

Όλα τα υλικά για μια πρώτης τάξεως βιογραφία βρίσκονται στην ιστορία του Λιμπεράτσε. Δεν βρίσκονται όμως απαραίτητα σαν κινηματογραφικό αποτέλεσμα στην ευπρεπή μεν και αρκούντως τσαχπίνικη, αλλά και ψιλοξεπέτα του εργασιομανούς Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ο οποίος όμως δυστυχώς εξαργυρώνει πλέον λίγο σε αρπαχτούλες τα Όσκαρ του και το ταλέντο του. Εν προκειμένω το βιογραφικό μενού περιέχει: Αδελφή (τρελή και κρυφή) πιανίστας, σόου μαν θαύμα, αξιοθέατο του Λας Βέγκας με αγάπη στην κιτς υπερβολή. Ο Λιμπεράτσε δηλαδή. Ένα gay love story με έναν κατά δεκαετίες νεώτερο του που κατέληξε στα δικαστήρια. Ένα ψημένο σε φούρνο μικροκυμάτων δράμα που καταλήγει στο AIDS. Δύο ηθοποιούς πρώτης κλάσης σαν τον Μάικλ Ντάγκλας και τον Ματ Ντέιμον που πηδιούνται επί σκηνής (κυριολεκτικά και μεταφορικά με την καλή έννοια). Και τον ίδιο τον Σόντερμπεργκ να μας απειλεί ξανά μανά πως αυτή είναι η τελευταία του ταινία, μολονότι η προηγούμενη του, οι «Παρενέργειες» ήταν η τελευταία κι αυτή εδώ είναι τηλεοπτική παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού (που φαίνεται) του HBO η οποία έπαιξε και στο διαγωνιστικό των Κανών και στην Ευρώπη βγήκε και στους σινεμάδες.Θα περάσεις καλά αλλά μην περιμένεις κάτι παραπάνω από ένα αξιοπρεπές βράδυ σου στην τηλεόραση. Όσον αφορά στον κεντρικό ήρωα, δεν πρόκειται να μάθεις κάτι πιο ουσιαστικό γι αυτόν μέσα από μια μάλλον επιφανειακή ιστορία λαμπερής ματαιοδοξίας, δόξας και αποκαθήλωσης που διαθέτει ένα ευπρόσδεκτο διακριτικά ειρωνικό στιλάκι χωρίς όμως να αποφεύγει εντελώς και το αναμενόμενο ηθικό δίδαγμα. Σε μια ταινία που αδικαιολόγητα η ελληνική εταιρεία διανομής της αποφάσισε να μην μεταφράσει τον πρωτότυπο τίτλο της ταινίας που σημαίνει «Πίσω από το κηροπήγιο». Πιθανότατα επειδή πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε προφίσιενσι. Ποιο είναι το κηροπήγιο; Αυτό το λουσάτο, σαν πολυέλαιο που ο Λιμπεράτσε, ο πιο ακριβοπληρωμένος performer της γενιάς του, τοποθετούσε πάντα πάνω στο πιάνο του.

Πίσω από το οποίο αυτό παρακολουθούμε τα γεγονότα, (που όχι τυχαία βασίζονται στο γλυκούτσικα πικρόχολο αλλά φυσικά αμφισβητούμενης αντικειμενικότητας αυτοβιογραφικό βιβλιαράκι που έγραψε ο νεώτερος εκ τω δύο εραστών), με κυριότερο ενδιαφέρον τις ταινίας δύο εξαιρετικές ερμηνείες διάσημων ηθοποιών που προσποιούνται τις χλιδάτες ξενεροαδελφές. Σε μια ταινία που αντιθέτως από τον τίτλο της, μάλλον προτιμάει όχι τόσο να κοιτάξει πίσω από το κηροπήγιο, αλλά μέσα από την κλειδαρότρυπα μιας πολιτικά ορθής ευπρέπειας πασπαλισμένης με το ανάλογο glitter.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ