Αρχισαν τα όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένει σε έξοδο από το ευρώ η πλευρά Λαφαζάνη - iefimerida.gr

Αρχισαν τα όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένει σε έξοδο από το ευρώ η πλευρά Λαφαζάνη

Αρχισαν τα όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένει σε έξοδο από το ευρώ η πλευρά Λαφαζάνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει με φόντο το συνέδριο του ΚΕΑ και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχοντας καταθέτοντας χωριστό κείμενο με στοιχεία κριτικής -σε σχέση με το κείμενο που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς-, εμμένει στην έξοδο από το ευρώ.

Λαφαζάνης: Εναλλακτικό σχέδιο σε ρήξη με την Ευρωζώνη

Ο ηγέτης της "μειοψηφίας" του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτησή του μίλησε για το ζήτημα του ευρώ και αφήνοντας αιχμές τόνισε πως "Κάποιοι,-αν μπορούσαν-, θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή λέει αναπαράγεται στα ΜΜΕ".

"Βεβαίως και το θέτουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ιδεοληψία. Σήμερα σείεται συθέμελα η Ευρώπη και εμάς κάποτε μας έλεγαν γραφικούς", είπε ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως "μιλάμε για ένα νόμισμα που έχει γίνει γερμανική φυλακή,του γερμανικού κατεστημένου".

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τους χειρισμούς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως "διαλύεται το σύμπαν στην Ευρώπη, η Νότια Ευρώπη συνθλίβεται, και εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά, αλλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά".! Ο ίδιος, κάλεσε σε μία μεγάλη ανατροπή, όπως είπε, γιατί διαφορετικά χωρίς την ανατρεπτική ορμή, η ευρωπαϊκή αριστερά θα είναι σαν να χτυπάει τα τύμπανα στην ακροδεξιά.

Σε ότι αφορά στο θέμα της ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, είπε,πως "πρέπει να πάρουμε μέτρα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων. Για μας αυτό είναι πρόβλημα της ημερήσιας διάταξης, όχι του μέλλοντος. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε ρήξη με την ευρωζώνη και σε αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας πως "αν δεν το κάνουμε αυτό, ούτε διαπραγμάτευση δε μπορεί να γίνει. Η διαπραγμάτευση άλλωστε από μόνη της δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα", κατέληξε.

Στο ίδιος μήκος κύματος, στελέχη της πλατφόρμας ζητούν ορισμό μίας νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, με το σκεπτικό πως "δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική", όπως ακούστηκε.

Σε ένα μεγάλο μέρος της μειοψηφίας παγιώνονται οι θέσεις περί διάλυσης του ευρώ και στο πλαίσιο αυτό ο Αλέκος Καλύβης επεσήμανε πως "Όποιος θέλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να ζητεί διάλυση του ευρώ και την υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου νομισματικού συστήματος". "Ούτε στο συνέδριο είπαμε πάντα μέσα στο ευρώ, ούτε είπαμε ότι είναι καταστροφή", πρόσθεσε το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, διευκρινίζοντας πως "το ευρώ δεν είναι κοινό νόμισμα και για τον Έλληνα και για το Γερμανό". "Είμαστε τύποις μέσα στο ευρώ!δεν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο", υπογράμμισε.

Σκουρλέτης: Να είμαστε γόνιμοι και παραγωγικοί

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, φανερά ενωτικός απηύθυνε κάλεσμα στο εσωτερικό του κόμματος προκειμένου όπως είπε "Να είμαστε γόνιμοι και παραγωγικοί".
"Τα μάτια όλης της υφηλίου είναι στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο κ. Σκουρλέτης προειδοποιώντας πως "Το επίδικο θα είναι πολύ μεγάλο". "Για το πλαίσιο αυτής της μάχης, δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε μονότονα πράγματα", τόνισε διευκρινίζοντας πως "δεν μπορείς να λες δεν, δεν,.... όταν πάει να γίνει κάτι γόνιμο, γιατί η ίδια η κρίση απελευθέρωσε δυναμικές. Δε βοηθάμε με παλιές αναλύσεις", είπε, καταθέτοντας την άποψη ότι "δεν προσφέρει το κείμενο συμβολής. Είναι αφυδατωμένο ταξικά και ούτε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά δεν μπορείς να απευθυνθείς με αυτό το κείμενο", τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ