Ετοιμος για τη Βουλή ο νέος φόρος ακινήτων - Πώς θα υπολογίζεται - iefimerida.gr

Ετοιμος για τη Βουλή ο νέος φόρος ακινήτων - Πώς θα υπολογίζεται

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έτοιμοι να δώσουν τα... χέρια, ενδεχομένως και πριν από το EUROGROUP, εμφανίζονται Αθήνα και Τρόικα, αλλά μόνο όσον αφορά στο βασικό προαπαιτούμενο της δόσης για το 1 δισ ευρώ, δηλαδή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, καθώς φαίνεται ότι βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για τη διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα έστω για μια μεταβατική περίοδο. Για όλα τα υπόλοιπα, όμως, οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες- ειδικά όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών και στο Μεσοπρόθεσμο - κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας- πακέτο εντός του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με το φόρο ακινήτων φαίνεται, πάντως, ότι βρέθηκε φόρμουλα για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων κατά τη ψηφοφορία, αν και δεν υποτιμώνται οι αντιδράσεις από «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές.

Το σχέδιο που οδεύει στη Βουλή προβλέπει για τις κατοικίες 12 κλιμάκια, με τον βασικό φόρο να κλιμακώνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα ημιτελή ή τα νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα προβλέπεται συντελεστής απομείωσης 0,4. Αντιθέτως τα ακίνητα στα οποία έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, δεν θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Ο φόρος στα oικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση 25 κλιμάκια, ξεκινώντας από 0,003 ευρώ/ τ.μ. (αντί 0,020 ευρώ/ τ.μ.) και καταλήγοντας στα 9 ευρώ/ τ.μ. (αντί 30 ευρώ/ τ.μ.).

Στα αγροτεμάχια, οι συντελεστές θέσης κλιμακώνονται από 1 έως 3 (αντί 1- 3,5)

Όσον αφορά τον Συμπληρωματικό Φόρο («νέος ΦΑΠ»), θα επιβάλλεται από 300.000 ευρώ και πάνω, με κλιμάκωση συντελεστών από 0,1% έως 1% από 1 εκατ. ευρώ και άνω.

Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  • Κατοικίες (12 κλιμάκια)

Βασικός φόρος: 2- 13 ευρώ/τ.μ.


Ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα: συντελεστής 0,4

  • (25 κλιμάκια)

Πρώτο κλιμάκιο: 0,003 ευρώ/ τ.μ. (αντί 0,020 ευρώ/ τ.μ.)

Τελευταίο κλιμάκιο: 9 ευρώ/ τ.μ. (αντί 30 ευρώ/ τ.μ.)

  • Αγροτεμάχια

Συντελεστές θέσης: 1- 3 (αντί 1- 3,5)

  • Συμπληρωματικός Φόρος («νέος ΦΑΠ»)

Από 300.000 ευρώ και πάνω

Συντελεστές: 0,1% - 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ