Έφτασαν στην Ελλάδα μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονταν στην Αλβανία - iefimerida.gr

Έφτασαν στην Ελλάδα μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονταν στην Αλβανία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ελληνικό έδαφος, στις περιοχές Χαραυγής και Κτισμάτων, πέρασε χτες το απόγευμα η πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί νότια της Κακαβιάς, στην Αλβανία.

Η φωτιά γρήγορα πήρε διαστάσεις και καίει δασική έκταση. Για την κατάσβεσή της ρίψεις νερού γίνονται από τρία αεροσκάφη Καναντέρ κι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ από το έδαφος επιχειρούν ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι το 2010, από το ίδιο σημείο, άλλη μία «εισαγώμενη» από την Αλβανία φωτιά είχε περάσει στην Ελλάδα καταστρέφοντας χωριά της περιοχής και προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Το πιο επικίνδυνο μέτωπο εντοπίζεται στο σημείο Κατούνα, λίγα μόλις χιλιόμετρα νοτιότερα της Κακαβιάς, όπου πυκνό δάσος και ισχυροί άνεμοι ωθούν με γρήγορους ρυθμούς την πυρκαγιά προς την Ελλάδα.

Άλλα δύο μέτωπα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Κακαβιάς, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό, Ραντάτι, και νοτιοδυτικά, στο βουνό Στουγάρα.

Η κοιλάδα της Δρόπολης, στον νομό Αργυροκάστρου, όπως και εκείνη των Ριζών στον νομό Δελβίνου, κατοικημένες από Έλληνες, έχουν μετατραπεί σε καμίνι. Οι πυρκαγιές έχουν εξαφανίσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπια, θαμνώδεις εκτάσεις και δάση και ο καπνός σε μήκος 30-50 χιλιομέτρων κρατούν την ορατότητα μειωμένη και την ατμόσφαιρα πνιγηρή.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για την αντιμετώπιση της λαίλαπας. Τα διαφορετικά μέτωπα της πυρκαγιάς, που εκτείνονται σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, δυσχεραίνουν την αποτελεσματική πυρόσβεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φωτιά ήπειρος πυρκαγιά Αλβανία κακαβια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ