Αρνούνταν να συνεργαστεί η Κυπριακή κυβέρνηση με τον ΟΗΕ για τα πυρομαχικά - iefimerida.gr

Αρνούνταν να συνεργαστεί η Κυπριακή κυβέρνηση με τον ΟΗΕ για τα πυρομαχικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότρυνε, γραπτώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», την κυπριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλες χώρες, που είχαν την εμπειρία για την ασφαλή φύλαξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων και την καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου τους, που τελικά οδήγησε στη φονική έκρηξη, αλλά η Λευκωσία αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενόσω τα πυρομαχικά αλλοιώνονταν και εκρήγνυντο στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων, μια διαδικασία που σύμφωνα με τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες βρισκόταν σε εξέλιξη για μήνες πριν την έκρηξη, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε να επισκεφθεί την Κύπρο για να τα επιθεωρήσει.

Η κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση, το αρνήθηκε, διότι -κατά το δημοσίευμα- «δεν ήθελε να δει ο ΟΗΕ τι είχαν μέσα τα εμπορευματιοκιβώτια».

Ερχεται ανασχηματισμός στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι επιθυμία του κόμματός του είναι να γίνει σύντομα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

«Είναι σημαντικό», είπε, «να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, η οποία θα είναι αποτελεσματική, ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και από τη φονική έκρηξη, και να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά».

Πρόσθεσε: «Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συζητήσουμε κι εμείς και το ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο. Για μας αυτός ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει σύντομα, αλλά δεν πρέπει η βιασύνη να αποβεί σε βάρος της ουσίας».

Και κατέληξε: «Το θέμα δεν είναι αν το ένα κόμμα, ή το άλλο, θα έχει τρία ή τέσσερα υπουργεία, το θέμα κατά την άποψή μας είναι κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, που θα είναι ευρείας αποδοχής και, όπως είπα, να είναι αποτελεσματική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ