Οι Νεάντερταλ ήταν... χαρωπές νοικοκυρές -Είχαν τρελή μανία με την τάξη και την καθαριότητα

Αν και ο χαρακτηρισμός «άνθρωπος των σπηλαίων» μπορεί να χρησιμοποιείται καταχρηστικά για όποιον έχει μετατρέψει το σπίτι του σε αχούρι, οι επιστήμονες βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Οι Νεάντερταλ μόνο ακατάστατοι δεν ήταν. Αντιθέτως, ευρήματα αποδεικνύουν πως επρόκειτο για τρελές... νοικοκυρές, με εντυπωσιακή εμμονή με την τάξη και την καθαριότητα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Archaeology. Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Τζουλιέν Ριέλ- Σαλβατόρε, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ήταν μέλος της ομάδας που έκανε την ανασκαφή σε ένα καταφύγιο σε βράχο που είχε καταρρεύσει, γνωστό ως Riparo Bombrini, στη βόρεια Ιταλία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η σπηλιά ήταν χωρισμένη σε τρία επίπεδα. Το ψηλότερο ήταν γεμάτο οστά ζώων, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το σημείο προετοιμασίας της τροφής, όπου έσφαζαν τα ζώα. Το μεσαίο επίπεδο ήταν ουσιαστικά ο χώρος που ζούσαν οι Νεάντερταλ, με μία εστία για φωτιά στο πίσω μέρος. Και στο χαμηλότερο σημείο υπήρχε μίας μορφής εργαστήριο, με πέτρινα εργαλεία που προφανώς αποθηκεύονταν εκεί.

«Υπήρχε η εντύπωση πως οι Νεάντερταλ δεν είχαν οργανωμένους χώρους διαμονής, κάτι που πάντα αποδιδόταν στους ανθρώπους», είπε ο Ριελ Σαλβατόρε σύμφωνα με το Time. «Ανακαλύψαμε όμως πως όχι μόνο δεν πετούσαν οπουδήποτε τα πράγματά τους, αλλά και ότι ήταν πολλοί οργανωμένοι και προγραμματισμένοι σε ό,τι αφορά το χώρο που ζούσαν».

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι Νεάντερταλ ήταν πολύ πιο «πολιτισμένοι» από ότι αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί. Ανακαλύψεις έδειξαν ότι έθαβαν τους νεκρούς τους, ακολουθούσαν πιο ισορροπημένη διατροφή από ότι θεωρούνταν, ενώ φορούσαν ακόμη και «κοσμήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα ειδήσεις σπηλιά Νεάντερταλ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ