«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση - Κίνδυνος καταψήφισης του φόρου ακινήτων - iefimerida.gr

«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση - Κίνδυνος καταψήφισης του φόρου ακινήτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι προειδοποιητικές βολές βουλευτών, κυρίως από το «στρατόπεδο» του ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου για τα ακίνητα, παρά τις διορθώσεις που έγιναν κακήν-κακώς τις τελευταίες εβδομάδες και ήδη μετράνε τα... κουκιά και τους επίφοβους, προκειμένου να αποφευχθεί μια κυβερνητική κρίση και μάλιστα μεσούσης της πιο κρίσιμης φάσης αξιολόγησης από τη Τρόικα. Ήδη ο Νίκος Σηφουνάκης από το βήμα της Βουλής προειδοποίησε με αρνητική ψήφο, εξαπολύοντας, μάλιστα, σφοδρότατη επίθεση στη Ν.Δ. για τη στάση που κράτησε τη πρώτη διετία του Προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία μέσω των στελεχών (Λαζαρίδης, Πρωτόπαπας, Κουτσούκος) που έχουν αναλάβει το «σουλούπωμα» του σχεδίου και το... μασάζ στους βουλευτές, με στόχο να ξεπεραστούν οι ενστάσεις από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, χωρίς να υποτιμώνται, όμως, οι επιφυλάξεις της Τρόικα, με την οποία συνεχίζεται η διαβούλευση για το μέγεθος της «τρύπας», η οποία εκτείνεται πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, από το νέο Φόρο προσδοκώνται τουλάχιστον 2,6 δισ ευρώ και το βασικό του γνώρισμα είναι αφενός ότι μονιμοποιεί το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων αφετέρου ότι θα υπολογίζεται επί πλασματικών τιμών.

Με το νέο σχέδιο διευρύνεται στις 9.000 το εισοδηματικό όριο για τη μερική ή πλήρη απαλλαγή ευπαθών ομάδων και πολυτέκνων, στους οποίους προστέθηκαν και όσοι έχουν αναπηρία από 80% και πάνω. Ο Κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. (- 16% μεσοσταθμικά από ΕΕΤΑ), με πλήρη απαλλαγή των αγροτικών κτισμάτων. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα (- 83% μεσοσταθμικά από ΕΝΦΑ), ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα- και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα, με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα (2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα). Επιπλέον θα εφαρμόζεται Συμπληρωματικός φόρος (νέος ΦΑΠ), από τον οποίο εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, με Ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ, πρώτο συντελεστής 0,1% και ανώτατο συντελεστή 1% αντί 2% (πάνω από 800 χιλ. ευρώ).

Παραδείγματα

- Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Δάφνη αντικειμενικής αξίας 130.000 ευρώ- 10ετίας- 2ου ορόφου- πρόσοψης, το 2010 απαλλάχθηκε πλήρως από τον ΦΑΠ. Το 2013 επιβαρύνθηκε με ΕΕΤΑ 489 ευρώ και το 2014 υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθεί με φόρο 438 ευρώ, λόγω της μονιμοποίησης του "ψαλιδισμένου" Έκτακτου Τέλους.

- Διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Χαλάνδρι αντικειμενικής αξίας 318.000 ευρώ- 15ετίας- 3ου ορόφου- γωνιακό, το 2010 απαλλάχθηκε πλήρως από τον ΦΑΠ. Το 2013 επιβαρύνθηκε με ΕΕΤΑ 1.122 ευρώ αλλά και ΦΑΠ 236 ευρώ, δηλαδή με 1.358 ευρώ συνολικά. Για το 2014 υπολογίζεται θα επιβαρυνθεί συνολικά με 1.162 ευρώ και συγκεκριμένα 1.044 ευρώ ως κύριο φόρο και 118 ευρώ ως "νέο ΦΑΠ".

- Ιδιοκτήτης με διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Λάρισα αντικειμενικής αξίας 156.000 ευρώ- 10ετίας- 4ου ορόφου- Γωνιακό και Αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων- καλλιεργούμενο- αρδευόμενο- με κατοικία, το 2010 απαλλάχθηκε πλήρως από τον ΦΑΠ. Το 2013 επιβαρύνθηκε με ΕΕΤΑ 469 ευρώ. Για το 2014 υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθεί με 518 ευρώ και συγκεκριμένα 435 ευρώ ως κύριο φόρο και 83 ευρώ φόρο στο αγροτεμάχιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ