Spiegel: Πώς αμύνεται η καπνοβιομηχανία απέναντι σε ισχυρότερους ελέγχους

Σε νέο γύρο εισέρχεται η μάχη για τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα καπνικά προϊόντα. Τώρα πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει αποφάσεις και το λόμπι της καπνοβιομηχανίας σχηματίζει μέτωπο έναντι μίας νέας Οδηγίας που έχει βασικό σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Κάθε χρόνο χάνονται φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων

Η καπνοβιομηχανία διαθέτει μάλλον το σκληρότερο λόμπι στην Ευρώπη. Πιθανόν κανένας άλλος κλάδος της οικονομίας δεν χρησιμοποιεί τόσα πολλά χρήματα και τόσους πολλούς ανθρώπους για να φροντίζουν τα συμφέροντά του. Αυτές τις μέρες επιδεικνύει για ακόμη μια φορά τι μπορεί να καταφέρει. Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου συσκέπτονται για να διαπραγματευτούν τη νέα Οδηγία για τα καπνικά προϊόντα. Πρόκειται για το αποκορύφωμα ενός σκληρού αγώνα.

Πριν από οκτώ εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια δέσμη μέτρων για να κάνει το κάπνισμα λιγότερο ελκυστικό. Στο μέλλον θα πρέπει να φέρουν όλα τα πακέτα τσιγάρων προειδοποιητικά μηνύματα, που θα καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 65% της επιφάνειάς τους. Συστατικά όπως το άρωμα μέντας ή βανίλιας πρέπει να απαγορευτούν και τα μικρά πακέτα που αρέσουν στις γυναίκες πρέπει να εξαφανιστούν από το εμπόριο.

Στις Βρυξέλλες όμως μία απόφαση του Κοινοβουλίου απέχει από το να είναι η τελευταία λέξη. Τώρα είναι η σειρά του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάθε χώρα μέλος. Και μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου η πλειοψηφία αναρωτιέται μήπως όντως η λύση πάει μακριά.

Αυτό ακριβώς όμως θέλει να εμποδίσει πάση θυσία η καπνοβιομηχανία.Αυτή τη φορά η καπνοβιομηχανία έχει στρέψει την προσοχή της σε ένα άρθρο που μέχρι σήμερα, στην ανοικτή διαβούλευση, δεν είχε πρωτεύοντα ρόλο. Το άρθρο 14 της νέας Οδηγίας αφορά στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας. Μελλοντικά θα πρέπει όλα τα προϊόντα να φέρουν ειδική σήμανση που θα επιτρέπει την επαλήθευση της γνησιότητας και την ιχνηλασία της πορείας από την παραγωγή έως τη λιανική. Πέρα από αυτό, θα πρέπει πλέον ο έλεγχος της παραγωγής και διανομής να μην επαφίεται στην καπνοβιομηχανία. Αυτό ακριβώς απαιτείται από το άρθρο 14 όπως αυτό διαμορφώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «η καπνοβιομηχανίες να επισυνάψουν συμφωνίες Spiegelγια την διαχείριση των πληροφοριών με ανεξάρτητους φορείς». Έως σήμερα διαθέτει η καπνοβιομηχανία ένα δικό της σύστημα για να παρακολουθεί τη διαδρομή των τσιγάρων, το οποίο θεωρείται από πολλούς εγκληματολόγους ως ανεπαρκές.

Και η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη. Για κάθε ένα στα δέκα τσιγάρα που καπνίζεται στην Γερμανία δεν έχει καταβληθεί φόρος. Ετησίως χάνονται περίπου 5 δις φορολογικών εσόδων. Η καπνοβιομηχανία έχει πάντως ελάχιστον ενδιαφέρον να μειώσει το λαθρεμπόριο. Πολλά από τα παράνομα τσιγάρα προέρχονται από τα εργοστάσια της καπνοβιομηχανίας. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν αναγκαστεί μεγάλες βιομηχανίες να λογοδοτήσουν για συμμετοχή σε παράνομο εμπόριο τσιγάρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξίωσε δίωξη της Philip Morris για «συνεχείς παράνομες δραστηριότητες» και «διασυνοριακό λαθρεμπόριο» έναντι αμοιβής.

Είναι κυρίως οι χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης που σχηματίζουν μέτωπο εναντίον της επικείμενης Οδηγίας: είναι, λένε, η διαδικασία πολύπλοκη και δαπανηρή για την βιομηχανία. Θα προτιμούσαν να αναβάλουν την απόφαση σχετικά με το Άρθρο 14 ώστε να κερδίσουν χρόνο μέχρι τον και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο ακόμη και η Γερμανία έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της «κατά την τελευταία ομάδα εργασίας για την Υγεία στις 31/10 ζήτησαν οι POL και CZE να συζητηθεί το Άρθρο 14» αναφέρεται σε ένα εσωτερικό έγγραφο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. «Η διοικητική επιφόρτιση θα είναι σημαντική και το BMF έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για αλλαγή...¨. POL για Πολωνία και CZE για Τσεχική Δημοκρατία - BMF η συντομογραφία για το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ