Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σωστά τον ρατσισμό- Το αντιρατσιστικό θέλει βελτίωση - iefimerida.gr

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σωστά τον ρατσισμό- Το αντιρατσιστικό θέλει βελτίωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύσταση προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συμπεριλάβει στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 20 Νοεμβρίου, μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας, εκτός από τις προβλεπόμενες ποινές για κηρύγματα μίσους και ξενοφοβία απευθύνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε εκτενές δημοσίευμα που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης Human Rights Watch υποστηρίζεται ότι το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση της καταγγελίας βίαιων εγκλημάτων μίσους ή μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα λάβουν τη δέουσα δράση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις που να απαιτούν την υποχρεωτική διερεύνηση κάθε εγκλήματος που κατατάσσεται στην κατηγορία του βίαιου εγκλήματος μίσους και τη δίωξη των υπευθύνων χωρίς να πρέπει τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ για την καταγγελία του συμβάντος, ποσό που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά από τα θύματα να καταγγείλουν εγγράφως το γεγονός, όπως επισημαίνεται.

Επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται τη λήψη μέτρων για την προστασία από σύλληψη και απέλαση θυμάτων και μαρτύρων που τυγχάνει να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει ένα άλλο νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον ελληνικό Μεταναστευτικό Νόμο, το οποίο θα χορηγεί «βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους» σε θύματα και μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων που είναι παράνομοι μετανάστες.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία-κλειδιά που θα εξασφαλίζουν ότι εισαγγελικές αρχές και δικαστήρια διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εκτελούν τις λειτουργίες τους, όπως για παράδειγμα να αναγνωρίζεται ρητώς ότι οι δράστες έχουν συχνά ποικίλα κίνητρα και ότι αυτό δεν αποτρέπει τη διερεύνηση και τη δίωξη πχ εγκλημάτων λόγω προκατάληψης.

Τέλος, σημειώνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική νομοθεσία, για την καταπολέμηση της βίας μίσους, να συμπεριλαμβάνει ως προστατευόμενες κατηγορίες τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλετική ταυτότητα.

«Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μετριάσει το μίσος είναι θεμιτή, αλλά αντίθετα με τη βία, οι αντιλήψεις μίσους αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω του διαλόγου και της κοινωνικής καταδίκης, παρά με εγκληματικές ποινές» σχολιάζει η συνεργάτης του Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα Εύα Κοσέ και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει απογοητεύσει αμέτρητα θύματα ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας με το να μη διερευνά τα περιστατικά ή να μην διώκει τους δράστες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ