Ανεμοι 10 Μποφόρ σφυροκοπούν τη χώρα -Σοβαρά προβλήματα από το μανιασμένο βοριά [εικόνες]

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» από τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους που σαρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Απο το μανιασμένο βοριά ξεριζώθηκαν δέντρα, ξηλώθηκαν πινακίδες, στέγαστρα και άλλες κατασκευές. Ισχυροί βοριάδες που τοπικά θα φθάσουν και τα 9 Μποφόρ, θα πνέουν και αύριο Τετάρτη. Βροχές και καταιγίδες -πρόσκαιρα ισχυρές- αναμένονται στα νοτιοανατολικά, με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθούς Κελσίου στην Αττική).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΜΥ, το πρωί στην Αττική και το Κεντρικό Αιγαίο η ταχύτητα των ανέμων έφθασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα και τα κύματα, τοπικά, σε ύψος 9 μέτρων. Στη Ραφήνα οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν ακόμα και στα 12 μποφόρ, με αποτέλεσμα επιβατικό πλοίο να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το λιμάνι και να δέσει βορειότερα προς την περιοχή του Μαραθώνα.

Δεμένα λόγω των θυελλωδών ανέμων είναι τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ στον Αργοσαρωνικό ο απόπλους επιτρεπόταν μόνο για τα συμβατικά πλοία. Κλειστές είναι οι γραμμές Σαλαμίνα-Πάχη Μεγάρων, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Θάσος- Κεραμωτή, Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη καθώς και το πορθμείο στο Ρίο-Αντίρριο. Δεν εκτελούνται επίσης οι τοπικές συνδέσεις στα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική η Πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 700 κλήσεις για απομακρύνσεις δένδρων και άλλων αντικειμένων. Από το «σφυροκόπημα» του βοριά δεν γλίτωσε ούτε το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου δένδρο 30 μέτρων δεν άντεξε και έπεσε στο οδόστρωμα της Σταδίου πάνω σε αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Ελαφρά τραυματίστηκε διερχόμενος μοτοσικλετιστής.

Δένδρα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα στο Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Νέο Ηράκλειο και την Κηφισιά. Μόνο στην περιοχή της Κηφισιάς έπεσαν 300 δένδρα. Πολλά έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος (οι μεγαλύτερες σε διάρκεια παρατηρούνται στην Αγ. Παρασκευή).

Την ίδια ώρα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε χωριά της περιφέρειας, ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, χιόνια θα πέσουν απόψε και στα ορεινά της Αττικής.

Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (με υψόμετρο πάνω από 600 μετρά). Οι βοριάδες θα φθάσουν στα 6 με 8 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ και εξασθένηση από το απόγευμα.

θερμοκρασία: από 01 έως 09 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Τις πρωινές ώρες στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς κελσίου. στην ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (με υψόμετρο πάνω από 600 μετρά). τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.

άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.

άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση.

θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα ασθενήσουν.

άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ και εξασθένηση από το απόγευμα. στα νοτιά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ