«Πράσινο φως» και χρήματα από Κομισιόν για την επανέναρξη των αυτοκινητοδρόμων - iefimerida.gr

«Πράσινο φως» και χρήματα από Κομισιόν για την επανέναρξη των αυτοκινητοδρόμων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολιτική και οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανέναρξη των αυτοκινητοδρόμων έλαβε η κυβέρνηση, καθώς όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντησή του με τον Όλι Ρεν, τα έργα των αυτοκινητοδρόμων θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από τους ευρωπαϊκούς πόρους: ΕΤΠΑ, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτό, σημείωσε ο υπουργός, δεν ήταν προφανές πριν ένα χρόνο και έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η ελληνική οικονομία «διψάει για επενδύσεις» και αυτή τη φορά «είμαστε στην αφετηρία με μπουλντόζες και καύσιμα», δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο υπουργός Μεταφορών, τονίζοντας πως αυτό που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες είναι η επανεκκίνηση, όχι μόνο των αυτοκινητόδρομων, αλλά προπαντός των πραγματικών επενδύσεων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για πολλαπλασιαστικά οφέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας τέλος τη στήριξη της Κομισιόν για την επανέναρξη των έργων, έκανε λόγο για σήμα εμπιστοσύνης που απαντά -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- στις Κασσάνδρες «ντόπιες και ξένες, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να ανατρέψουν τις προσπάθειες μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και των επενδύσεων».

Στη Βουλή εν τω μεταξύ η τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων περνάει με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση,μιλά για επιβαρυντικές για το Δημόσιο συμβάσεις, καταγγέλλοντας ότι ουσιαστικά τα έργα παραχώρησης μετατρέπονται σε δημόσια έργα, αφού η συμβολή του Δημοσίου υπερβαίνει το 55%. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και για την αύξηση των διοδίων, το μόνο στοιχείο που διατηρήθηκε από τις αρχικές συμβάσεις.

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται από το πρωί το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος σημείωσε πως πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς η ψήφιση του αποτελεί την προϋπόθεση για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, ζητάει την έγκριση της Βουλής προκειμένου, όπως είπε, οι εργολάβοι, αντί να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν, να τα πάρουν από κοινοτικά κονδύλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ