Ερευνα: Οι μισές πωλήσεις ακινήτων στα βόρεια προάστια γίνονται κάτω της αντικειμενικής αξίας

Η αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φαίνεται πως χρησιμεύουν τελικά μόνο για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών αφού όπως δείχνει έρευνα του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Αθμονον της αλυσίδας RE/MAX ακόμα και αυτά στα βόρεια προάστια που θέλει να υπερφορολογήσει ο Γιάννης Στουρνάρας πωλούνται πλέον σε τιμές πολύ χαμηλότερες.Συγκεκριμένα η πώληση ακινήτων σε τιμές κάτω της αντικειμενικής στα βόρεια προάστια φτάνει έως το 53% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Στα Μελίσσια, το 100% των ακινήτων πωλήθηκε σε τιμές έως 10% χαμηλότερες της αντικειμενικής. Στον αντίποδα, στο Μαρούσι, μόλις το 14% των πράξεων έγινε με κόστος έως 10% χαμηλότερο της αντικειμενικής. Αντιθέτως, σε ποσοστό 35%, το τίμημα ήταν από 20% έως 30% χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας, ενώ ένα επιπλέον 8% έγινε σε τιμές πάνω από 50% χαμηλότερες. Αντίστοιχα, στην Εκάλη, το 33% έγινε σε τιμές έως 10% χαμηλότερες της αντικειμενικής, ενώ το ίδιο ποσοστό πράξεων πραγματοποιήθηκε και σε τιμές από 20% έως 30% χαμηλότερες της αντικειμενικής. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στα Βριλήσσια, ένα αξιόλογο ποσοστό της τάξεως του 20% των πράξεων, έγινε σε τιμές από 30% έως 40% χαμηλότερες της αντικειμενικής. Κατά κανόνα, τα πωλούμενα ακίνητα είναι μεταχειρισμένα, καθώς το ανώτατο ποσοστό πωλήσεων νεόδμητων κατασκευών εντοπίζεται στη Δροσιά και πάλι δεν ξεπερνά το 27%, ενώ στην Εκάλη, δεν καταγράφεται καμία πώληση νεόδμητου, ενώ το 46% αφορά πωλήσεις ακινήτων άνω των 30 ετών.
Αντίστοιχα, στην Κηφισιά, το 47% των πωλήσεων αφορά κατοικίες άνω των 30 ετών, ενώ και στο Μαρούσι το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 34%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά διατιθέμενα νεόδμητα διαμερίσματα.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ