Από το ...σανίδι στο Πειθαρχικό ο πρύτανης Πελεγρίνης - iefimerida.gr

Από το ...σανίδι στο Πειθαρχικό ο πρύτανης Πελεγρίνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο και τη διακοπή του διαλόγου με τους διοικητικούς, μέχρις ότου ανοίξουν τα ιδρύματα και επιστρέψουν στις θέσεις τους, αποφάσισε χθες, το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.


Το ποτήρι ξεχείλισε το μεσημέρι της Δευτέρας για τον υπουργό Παιδείας, όταν έγιναν γνωστές οι αποφάσεις των συλλόγων διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού και του Μετσοβίου για συνέχιση των κινητοποιήσεων έως και την Πέμπτη. Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Αρβανιτόπουλου με 12μελη επιτροπή του Καποδιστριακού το απόγευμα της Κυριακής στην οποία -όπως παραδέχθηκαν μέλη της απεργιακής επιτροπής- έγιναν θετικά βήματα και κατατέθηκαν βελτιωτικές προτάσεις, αποφασίστηκε νέα απεργία. Αντίστοιχη απόφαση είχε προηγηθεί από τον σύλλογο του ΕΜΠ και του πανεπιστημίου Πατρών.


Πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος
Ο υπουργός Παιδείας παραπέμπει τον κ. Πελεγρίνη στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος και διαμηνύει προς τους απεργούς ότι ο διάλογος με κλειστά πανεπιστήμια δεν πρόκειται να συνεχιστεί. «Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μία προϋπόθεση. Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους. Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται», τόνισε.
«Σε αντίθεση με τους άλλους επτά πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης κρατά το Ιδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος και προσθέτει: «Για αυτό παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το εξάμηνο. «Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι», δήλωσε.
Πάντως, αργά χθες το βράδυ, σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, αποφασίστηκε για σήμερα νέα συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων.
Σε κάθε περίπτωση, και μετά τις χθεσινές εξελίξεις με τη νέα 48ωρη απεργία στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο, η τύχη του εξαμήνου κρέμεται από μια κλωστή. Τα νεύρα των φοιτητών και των οικογενειών τους έχουν σπάσει, καθώς εδώ και εβδομάδες περιμένουν από μέρα σε μέρα να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαρκή ομηρεία.
Στα δύο Ιδρύματα -με εξαίρεση τέσσερις σχολές του ΕΜΠ- δεν έχουν γίνει μαθήματα από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Καποδιστριακό και Μετσόβιο έχουν παραλύσει τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Δεν έχουν γίνει εγγραφές, μαθήματα και εξετάσεις ενώ χάνονται καθημερινά κονδύλια για την έρευνα.


«Ελλειψη εγγυήσεων»
Παρά τη νέα βελτιωτική πρόταση η απεργία δεν έσπασε, λόγω «έλλειψης εγγυήσεων» όπως τόνισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ζήτησαν για μία ακόμη φορά την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα. Και στα δυο Ιδρύματα η απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με νέα 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη πήραν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιούν από το πρωί και κατάληψη στο κτίριο της διοίκησής τους. Μαθήματα βέβαια στο Ιδρυμα γίνονται κανονικά, ωστόσο έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές του λειτουργίες.


Εκπληκτος δηλώνει ο πρύτανης
Για την παραπομπή του πρύτανη από τον Κ. Αρβανιτόπουλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, τον λόγο θα έχουν δικαστικοί που θα κληθούν να εξετάσουν τις κατηγορίες που του αποδίδονται για παράβαση καθήκοντος.
Χθες ο πρύτανης ενημερώθηκε από δημοσιογράφους για την παραπομπή του και δήλωσε έκπληκτος: «Οπως ενημερώθηκα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων αδυνατώ να πιστέψω, ο υπουργός Παιδείας προέβη σε πειθαρχική δίωξή μου. Θα ήθελα, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, να δηλώσω τα εξής:
Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Αλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του πρυτάνεώς της», αναφέρει, σύμφωνα με το Εθνος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ