Γιατί το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας -Πώς χάνονται ετησίως 800 εκ. ευρώ - iefimerida.gr

Γιατί το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας -Πώς χάνονται ετησίως 800 εκ. ευρώ

Γιατί το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας -Πώς χάνονται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκινώντας την θητεία του ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε διατυπώσει την ιδέα να καλύψει το κενό του ΕΟΠΠΥ μέσω γενναίας αύξησης του φόρου κατανάλωσης καπνικών.Η φορολογία του καπνού στη χώρα μας υστερεί σημαντικά από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της κάπαresearch, το 64% των καπνιστών και το 76% των μη καπνιστών θα συμφωνούσε να αυξηθεί η φορολογία κατά 2 € στο πακέτο εφόσον τα χρήματα αυτά διατεθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Από την άλλη πλευρά, είναι αναμενόμενη η προσπάθεια των καπνοβιομηχανιών να κρατήσουν τη φορολογία όσο πιο χαμηλά γίνεται. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό είναι ότι η αύξηση του φόρου δεν επιφέρει τα αντίστοιχα Δημόσια Έσοδα και πράγματι φαίνεται να δικαιώνονται από την πορεία των τελευταίων ετών. Από το 2009 έχει αυξηθεί η φορολογία κατά 47% ενώ τα έσοδα τελικά έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα και συνεχίζουν να κυμαίνονται στα 3,5 δις € ετησίως.

Η βασική αιτία για αυτή την αναποτελεσματικότητα αποτελεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων που γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και οι καπνοβιομηχανίες αλλά τελικά η ουσιαστική αντιμετώπισή του σκοντάφτει σε αντικρουόμενα και παράνομα συμφέροντα που εμποδίζουν να δοθεί λύση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατείνεται ότι η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα Δημόσια Έσοδα, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα ιχνηλασιμότητας το οποίο πρέπει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και όχι των εμπορικών συμφερόντων. Ειδάλλως, όπως καταδεικνύει και η Ελληνική εμπειρία, κάθε αύξηση του φόρου αυξάνει και το λαθρεμπόριο. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος επιβεβαιώνεται από την διεθνή εμπειρία κι αυτό είναι γνωστό στους αρμόδιους που το κρατάνε εδώ και χρόνια στο συρτάρι.

Το ύψος της λαθρεμπορίας ξεπερνάει τα 800εκ. € ετησίως χωρίς να συνυπολογιστεί η πιθανή αύξηση του φόρου. Κάποια στιγμή, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, πρέπει να γίνει κατανοητό στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτής της χώρας ότι δεν είναι μόνο πιο ορθό και ηθικό, αλλά πλέον και πολιτικά πιο εύκολο να πλήττονται τα παράνομα συμφέροντα αντί για παράδειγμα οι συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ