Τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που ταύτισαν το όνομά τους με ένα συγκεκριμένο γλυκό [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που ταύτισαν το όνομά τους με ένα συγκεκριμένο γλυκό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορισμένα ζαχαροπλαστεία όσα χρόνια και αν περάσουν διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην τέχνη των γλυκών, αποτελώντας μάλιστα ένα ζωντανό ορόσημο όταν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο γλυκό.


Ποιος δεν έχει ταυτίσει τη λέξη γαλακτομπούρεκο με τη λέξη Κοσμικόν και ποιος μπορεί να σκεφτεί πιο ανάλαφρο προφιτερόλ από αυτό το Ανδριά; Μπορεί μια γεύση τους να κατάφερε να ρίξει στην αφάνεια όλα τα άλλα δημιουργήματα αλλά σίγουρα η αξία τους είναι αδιαμφισβήτητη και γι αυτό παραμένουν μέχρι και σήμερα τα αγαπημένα γλυκά της πόλης.

Κοσμικόν για γαλακτομπούρεκο



Η λέξη Κοσμικόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη γαλακτομπούρεκο. Όσα γλυκά και αν υπάρχουν στο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο που μετρά 54 χρόνια ζωής, το γαλακτομπούρεκο αποτελεί τη μια και μοναδική αδυναμία των Αθηναίων.

Όσοι μάλιστα μένουν κοντά στο σταθμό του Αγίου Νικολάου έχουν σίγουρα προσέξει τους αλαφιασμένους πελάτες που κατεβαίνουν βιαστικά από τον ηλεκτρικό για το πολυπόθητο ταψί.

Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος - Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος - Αγ. Αλεξάνδρου 102 & Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο - Χαλανδρίου 34, Αγία Παρασκευή

Ανδριάς για προφιτερόλ



Αναμφισβήτητα πρόκειται για το καλύτερο προφιτερόλ της πόλης από το 1972. Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου ξεκίνησε την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, πάνω από την Πλατεία Κυψέλης, όταν ο πατέρας του Δημήτρη Ανδριά, ο μάστορας και διδάξας, Γρηγόρης, άνοιξε το πρώτο μαγαζί που γλύκανε τους Κυψελιώτες (και όχι μόνο) για 10 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν τρία καταστήματα με συνταγή του παραδείσου.

Πληροφορίες: Λ. Καποδιστρίου 92 Φιλοθέη, 2102755793, 2102772090 / Σεβαστουπόλεως 64 Αμπελόκηποι, 2107775631 /Κλεισθένους 80, Γέρακας, 2106046466

Λεωνίδας για πραλίνες

Τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που ταύτισαν το όνομά τους με ένα συγκεκριμένο γλυκό [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Όλα ξεκινούν το 1913 στο Βέλγιο, όταν ο ζαχαροπλάστης Λεωνίδας Κεστεκίδης βραβεύεται για 1η φορά για τα σοκολατάκια του. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα σοκολατίνια Leonidas με σήμα κατατεθέν της εταιρίας το βασιλιά της Σπάρτης, θα γίνουν παγκοσμίως διάσημα την ποιότητά τους και φυσικά, θα φτάσουν και στη χώρα μας.
www.leonidaspralines.gr

Χατζής για σιροπιαστά

Τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που ταύτισαν το όνομά τους με ένα συγκεκριμένο γλυκό [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Με μια ιστορία που ξεκινάει από το 1908 στη Θεσσαλονίκη, το κατάστημα θα φτάσει (τα τελευταία επτά χρόνια) και στην Αθήνα, όπου θα σερβίρει εκτός των άλλων, μερακλίδικα κουρκουμπίνια, τουλούμπα με βουβαλίσιο καϊμάκι, βεζίρ παρμάκ, χανούμ μπουρέκ, καζάν ντι μπι, αλλά και τα ευρύτερα γνωστά σιροπιαστά όπως ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σαραγλί, το καταίφι και το κιουνεφέ καταΐφι.

Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, 210-3222647 / 25ης Μαρτίου 27, Ν. Σμύρνη, 210-9317273

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ