Στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει κόσμο σε ισόβια για ένα... κομμάτι πίτσα - iefimerida.gr

Στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει κόσμο σε ισόβια για ένα... κομμάτι πίτσα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα πταίσμα μπορεί να οδηγήσει τον παραβάτη στη φυλακή, αλλά όχι για... πάντα! Ποιος, όμως, διανοείται ότι η κλοπή ενός κομματιού πίτσας, είναι ικανή να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε ισόβια κάθειρξη; Φευ, στις ΗΠΑ συμβαίνει και είναι ένα παράδοξο φαινόμενο του νομικού πλαισίου που λειτουργεί σε αρκετές ομοσπονδίες.

Υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας, που υφίστανται καθημερινά τα επίχειρα των δρακόντειων νόμων και οδηγούνται στη φυλακή για ασήμαντη αφορμή. Τα περιστατικά είναι κάτι παραπάνω από έκδηλα: σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ: η κλοπή μιας ζώνης ή ενός κουτιού παιδικής τροφής, μπορεί να επιφέρει την ισόβια φυλάκιση του παραβάτη.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της 76χρονης Τζούντιθ Μάινορ, η οποία κάνει τιτάνια προσπάθεια για να αποφυλακιστεί ο γιος της (βρίσκεται ήδη 13 χρόνια πίσω από τα κάγκελα), καθώς καταδικάστηκε σε ισόβια για κατοχή ναρκωτικών που δεν κόστιζαν περισσότερο από μια χούφτα δολάρια. Συγκεκριμένα συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ένα γραμμάριο μεθαμφεταμίνης.

Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 3.300 ισοβίτες εξαιτίας πταισμάτων κι όχι ιδιαζόντως ειδεχθών εγκλημάτων. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα φωνάζουν, οι εκθέσεις είναι αποκαλυπτικές, όμως οι νόμοι παραμένουν αμείλικτοι.

Σε πολιτείες όπως η Λουιζιάνα και η Φλόριντα ισχύει ο νόμος Three Strikes Law, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος που καταδικάστηκε τρεις φορές για πταίσμα, αυτομάτως θα εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η οικονομική επιβάρυνση αυτού του δικαστικού παράλογου, αγγίζει τα 1,8 εκατ. δολάρια, ετησίως, σε φόρους.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ