Κόντρα Τσαυτάρη-Χατζηδάκη για το διάρκεια του «φρέσκου γάλακτος» - iefimerida.gr

Κόντρα Τσαυτάρη-Χατζηδάκη για το διάρκεια του «φρέσκου γάλακτος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διαφωνία του με την επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλατος στις επτά από τις πέντε μέρες που είναι σήμερα - ρύθμιση την οποία εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να μειωθεί η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά, βάσει και των σχετικών υποδείξεων του ΟΟΣΑ, εξέφρασε ανοικτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε πως η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος θα δημιουργήσει πρόβλημα «διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή» αλλά και στη εγχώρια παραγωγική διαδικασία.

«Η έννοια της φρεσκάδας», σημείωσε, «είναι έννοια ποιότητας. Και το ότι στη χώρα μας αυτή η φρεσκάδα, υπολογίστηκε ότι μπορεί να έχει τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος έως τις 5 ημέρες, δηλαδή δεν είναι 3, αλλά είναι 5 ημέρες η διάρκεια. Το γεγονός ότι σε μία βορειότερη χώρα, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, όπου οι συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής -και εννοώ συνθήκες παραγωγής, τη διάρθρωση της παραγωγής-, όπου, για παράδειγμα, έχεις 5 ή 6 μεγάλους κτηνοτρόφους και 1 φορτηγό πηγαίνει σε αυτούς σε πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση και συλλέγει μέσα σε 3 στάσεις -επειδή ο καθένας από αυτούς έχει παραγωγή 10 τόνους- έχει μαζέψει την απαιτούμενη ποσότητα για να την πάει στο εργοστάσιο για να το μεταποιήσουν. Αυτή την ίδια ποσότητα για να την μαζέψει κανείς π.χ. στην Ήπειρο, θα κάνει αναρίθμητα δρομολόγια και θα φτάσει μέχρι και την τελευταία κορυφούλα, γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων και είναι μικρές οι ποσότητες του γάλακτός τους».

«Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το φορτηγό να γυρίσει όλες αυτές τις περιοχές και να είναι το γάλα μέσα στο γνωστό σε όλους μας "γκιούμι", γιατί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν προμηθευτεί παγολεκάνες και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να δώσουμε σε όλους τους κτηνοτρόφους παγολεκάνες. Ακόμη, δεν έχουν όλοι τις αυτόματες αρμεκτικές μηχανές που έχουν στην Ολλανδία και δεν μπαίνει το ανθρώπινο χέρι...

Φανταστείτε αυτή τη διεργασία να συνεχίζεται και να είναι η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου. Όπως αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, θα φτάσει στη μεταποιητική μονάδα και θα το μεταποιήσει το εργοστάσιο και θα αρχίσει στη συνέχεια η αντίστροφη πορεία και θα φορτωθούν όλα αυτά πάλι στα ίδια ψυγεία και θα φτάσουν στα νησιά μας μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε μέσα στο καλοκαίρι και θα το παραδώσει κάποιος νωρίς το πρωί, πριν καλά-καλά ανοίξει το μικρό σούπερ μάρκετ και πάντοτε όλα αυτά σε αντίθεση με τον Ολλανδό, όπου μέσα σε λίγα χιλιόμετρα θα πάει το φορτηγό και θα τα διαθέσει σε 3 ή 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που είναι στην περιοχή και θα τα διαθέσει και θα μπουν κατευθείαν στα ψυγεία. Πάντοτε, ο Ολλανδός, κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε ατμοσφαιρικές είτε διαρθρωτικές...

Άρα, λοιπόν, αν η επέκταση περάσει, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζει αυτό το πράγμα ως προς τον καταναλωτή στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου. Εάν, δηλαδή, αποφασιστεί να γίνει το πέντε, επτά ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, το ένα δεν αποκλείει το άλλο, το να υποστηρίξουμε το ντόπιο γάλα, δεν βοηθά την κτηνοτροφία; Επομένως, δεν είναι μόνο το ένα ή το άλλο, είναι και το ένα και το άλλο. Άρα, είναι και ο καταναλωτής και η υγεία του στη συζήτηση και η υποστήριξη της ντόπιας παραγωγικής διαδικασίας, και κατ' επέκταση και του κτηνοτρόφου», ανάφερε ο κ. Τσαυτάρης.

«Εφόσον μείνει το γάλα πέντε ημερών φρέσκο, το να διαφοροποιηθεί η φρεσκάδα μιας, δύο, τρεις μέρες... Η θέση μου, για να είναι σαφής, είναι σωστότερο να έχουμε αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού. Η φρεσκάδα δεν μπορεί να ορίζεται με επίθετα. Διότι, όταν ορίζεις μια έννοια με επίθετα, υπάρχει η έννοια των βαθμών: φρέσκο, φρεσκότερο, φρεσκότατο. Εάν την ορίσεις με ουσιαστικά, έχουμε τρόπο να μετράμε το χρόνο. Έχουμε λεπτά, ώρες, ημέρες, μήνες και λοιπά. Γιατί δεν βρίσκουμε έναν τρόπο να το προσδιορίσουμε αντικειμενικά;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υπογραμμίσει πως «δεν μπορούμε να κάνουμε λάστιχο την έννοια του φρέσκου γάλακτος. Πρέπει να σταματήσουμε κάπου και να πούμε ότι: ναι, αν θέλουν να φέρουν ένα γάλα μακράς διάρκειας από το εξωτερικό, να το φέρουν. Αν είναι φθηνότερο, να το αγοράσει ο καταναλωτής φθηνότερα. Δεν μπορεί να το βάλουμε στο ράφι μαζί με το ελληνικό φρέσκο γάλα».

Ό, τι γίνει, είχε προειδοποιήσει, δεν πρέπει να είναι σε βάρος του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, γιατί στο τέλος θα είναι σε βάρος της κτηνοτροφίας μας και ειδικά της αγελαδοτροφίας.

Όπως διευκρίνισε, η διαφωνία του με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι κάθετη: «Μπορεί να έρθει γάλα απ' έξω, φτάνει να "βαφτίζεται" γάλα μακράς διάρκειας και να πωλείται σε ένα άλλο ράφι, μαζί με το δικό μας γάλα μακράς διάρκειας». Εάν όμως είναι δέκα και έντεκα ημερών, δεν μπορούμε να το «βαφτίσουμε» φρέσκο, είχε ξεκαθαρίσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ