Γιόσκα Φίσερ: «Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, μόνο με κοινή ανάληψη χρέους - iefimerida.gr

Γιόσκα Φίσερ: «Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, μόνο με κοινή ανάληψη χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές, εντός της Γερμανίας, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ απέφυγε πολλά δικά της... πικρά ποτήρια, σφίγγοντας τα λουριά στην Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» στη σημερινή έκδοση της, δίνει τον λόγο στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ και στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, οι οποίοι τοποθετούνται επ' αυτού.

Αρκετά ευκρινής εμφανίζεται ο Γιόσκα Φίσερ για το τι πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον, για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση χρέους. « Όσο περισσότερο οι Έλληνες παίρνουν μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία και κατ΄ επέκταση μεγαλώνει το χρέος. Ο διακανονισμός των παλαιών χρεών είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγουμε συνεχώς να επιλύσουμε και ο λόγος είναι προφανής: επειδή αυτό θα σήμαινε κόστος για μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους δεν προχωράει».

«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη»

Μια άλλη διάσταση του θέματος, περισσότερο ιστορική, δίνει ο Χέλμουτ Σμιτ, για το πως η χώρα μας εισήλθε ευθύς εξαρχής στην Ε.Ε. « Γνώριζα ότι η Ελλάδα δεν ήταν μια κρατική οντότητα με την οποία δεν θα μπορούσες να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι. Η Ελλάδα δεν ήταν ώριμη να γίνει δεκτή στην κοινή αγορά, αλλά ο Ζισκάρ ντ΄ Εστέν ήταν πεπεισμένος για το αντίθετο, επειδή η χώρα βγήκε από τη δικτατορία με τις δικές της δυνάμεις, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».
Η συνολική θεώρηση του πρώην Γερμανού καγκελάριου, για την κρίση εντός της Ε.Ε., είναι αρκετά ρηξικέλευθη καθώς σημειώνει με χαρακτηριστικό τρόπο «Ευρώπη χρειάζεται πραξικόπημα» και όταν ο Γιόσκα Φίσερ προσπάθησε να τον επαναφέρει στην... τάξη, εξήγησε τι εννοεί «Αυτό που εννοούσα είναι μια συνειδητή υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου, γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε εξέγερση και θα οδηγούσε σε τεράστια αναστάτωση

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ