Ο Βενιζέλος κατηγορεί ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ για «περίεργες σχέσεις με συμφέροντα» - Κόντρα χωρίς τέλος για την εξεταστική - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος κατηγορεί ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ για «περίεργες σχέσεις με συμφέροντα» - Κόντρα χωρίς τέλος για την εξεταστική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηχηρή παρέμβαση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά την κατάθεση της πρότασης εξεταστικής για τα υποβρύχια από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «περίεργες σχέσεις με συμφέροντα». Την ίδια ώρα κλιμακώνεται ο «πόλεμος» Χαριλάου Τρικούπη - Κουμουνδούρου με συνεχή ανταλλαγή ανακοινώσεων και non paper για το θέμα των υποβρυχίων.

«Εχει καταντήσει κωμικό», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «απολογητικό υπόμνημα» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε, «υπερασπίζεται τους οφσετάδες».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει «απροσδόκητα εντυπωσιακή συνάφεια με συμφέροντα», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ .

Στο ίδιο μηκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το non paper του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Το πρώτο απολογητικό υπόμνημα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν που έμπλεξαν και πόσο εκτεθειμένοι είναι» επισημαίνεται χαρακτηριστικά και γίνεται λόγος για «περίεργη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο των λεγόμενων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων , των οφσετάδων».

«Θα μάθουν πολλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή. Ως προς τα υποβρύχια τι ήθελε ο κ. Τσίπρας, να μείνουν αλώβητοι οι μηχανισμοί υπόπτων πληρωμών μέσω ΑΩ και να διατηρηθούν οι ''προσαρμοζόμενες '' τιμές αντί να γίνουν δεκτές οι σταθερές και ασφαλείς τιμές που προβλέπει ο νόμος του 2010;» τονίζεται στην ανακοίνωση που καταλήγει στο ιδιο ύφος:

«Η ηγετική ομάδα του κ. Τσίπρα όσο προχωρά η συζήτηση θα εκτίθεται ανεπανόρθωτα . Έπεσαν ήδη πολλά : φάρμακα, ναυπηγεία, ενεργειακά , τραπεζικά...».

Το ΠΑΣΟΚ ας αφήσει τις αθλιότητες, οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής δεν θα υποδυθούν τους εξαγνισμένους αγγέλους της κάθαρσης, αντέδρασε η Κουμουνδούρου ανταποδίδοντας τα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ.

Nωρίτερα, σε non paper ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πανικό, έντονη και προσωπική ανασφάλεια» με αφορμή την απάντησή του στην κατάθεση της πρότασης για την εξεταστική.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι ούτε άργησε να καταθέσει την πρόταση, ούτε υπαναχώρησε από τους αρχικούς του στόχους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η υποβάθμιση των πολιτικών και ενδεχομένως των ποινικών ευθυνών των υπεύθυνων υπουργών δεν μπορεί και δεν είναι στις προθέσεις του .

Επαναλαμβάνει εξάλλου πως η περίοδος Βενιζέλου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας (Οκτώβριος 2009 - Ιούνιος 2011) είναι κρίσιμη περίοδος «στη νέα αναπαραγόμενη φάση της τραγωδίας των ΕΝΑΕ» και υπό το πρίσμα αυτό, είναι απολύτως λογικό να έχει ιδιαίτερη θέση στο κείμενο της προτασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως το κείμενο της πρότασης είναι απολύτως σύμφωνο και ενιαίο με όσα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που στη Βουλή ήταν ακόμη ο ΣΥΝ (χειρισμοί από Παναγιώτη Λαφαζάνη) μέχρι και σήμερα (χειρισμοί κυρίως από Λαφαζάνη και Δρίτσα).

Όσο για τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη θέση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επισημαίνεται με νόημα πως «ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι προσωπικός και πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, όπως και ο ίδιος ο Βενιζέλος παραδέχτηκε στις 13/11/2013 σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων».

«Σε συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (και ολίγη ΔΗΜΑΡ) υπό την ομπρέλα Μπαλτάκου οργάνωσαν σειρά ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων έξω από κάθε έννοια νόμου τόσο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όσο και για τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου (και τα 2 ανήκουν στον Όμιλο του Νίκου Ταβουλάρη). Εμείς καταθέσαμε τροπολογίες που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν υπέρ του Δημοσίου τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά τελικά στις επίδικες ψηφοφορίες ψηφίσαμε "παρών", δηλώνοντας σαφώς ότι το κάνουμε μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Η στάση μας είναι απόλυτα δικαιωμένη, αλλά σε κάθε περίπτωση τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου ότι αυτό υποκρύπτει σχέση εύνοιας προς τον συγκεκριμένο επιχειρηματία - ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου μόνο άρρωστοι και πανικόβλητοι μπορούν να σκαρφιστούν», αναφέρεται στο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει «μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα» γι' αυτό μπορεί να δημαγωγεί, να λασπολογεί και να επιτίθεται με χυδαίο τρόπο, επανήλθε με άλλη ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

Θα έπρεπε να έχει όμως υπ' όψιν του ότι το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα δεν αυτοαπονέμεται αλλά κερδίζεται καθημερινά. Και όταν παίζει εν ψυχρώ με τα οργανωμένα συμφέροντα, εύκολα χάνεται. Και δεν υπάρχει φάρμακο για να το αντιμετωπίσει, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ