Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα - iefimerida.gr

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να είναι επιτακτική η ανάγκη για τον περιορισμό των λεγόμενων αερίων θερμοκηπίου, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατάσταση βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο, ώστε ακόμα κι αν σταματήσει η εκπομπή τους, η ίδια η ατμόσφαιρα έχει αρκετό διοξείδιο του άνθρακα συσσωρευμένο για να συνεχίσει την διαδικασία της κλιματικής αλλαγής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον δημιούργησαν μία προσομοίωση της Γης και αφού εισήγαγαν 1.800 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά της, σταμάτησαν απότομα τη διαδικασία.

Θεωρητικά, μία τέτοια απότομη παύση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, θα έπρεπε να οδηγήσει σε πτώση της μέσης θερμοκρασίας, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά, αφού η θερμότητα που παγιδεύεται από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνέχισε τη διαδικασία της υπερθέρμανσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή στην απορρόφηση θερμότητας από τους ωκεανούς στις πολικές περιοχές έχει μεγαλύτερη επίδραση στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία από μια αλλαγή σε ωκεανούς χαμηλού γεωγραφικού πλάτους, ένα μηχανισμό που είναι γνωστός ως «αποτελεσματικότητα πρόσληψης της θερμότητας από τους ωκεανούς»

Οπως εξηγεί ο Τόμας Φρόισερ, ερευνητής στο το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, «οι επιστήμονες πίστευαν ότι η θερμοκρασία παραμένει σταθερή ή μειώνεται όταν σταματήσουν οι εκπομπές αερίων, αλλά τώρα όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας. Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή: Ακόμα κι αν σταματήσουμε τις εκπομπές αερίων, η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ