Χίπστερ Εβραίος: Το νέο αντρικό λουκ που λανσάρει η American Apparel [εικόνες] - iefimerida.gr

Χίπστερ Εβραίος: Το νέο αντρικό λουκ που λανσάρει η American Apparel [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για έναν Έλληνα δεν είναι και τόσο εύκολο να κατανοήσει τις διαστάσεις και τον αντίκτυπο του φαινομένου: αφενός διότι η μόδα «χίπστερ» είναι κάτι σχετικά νέο στην ημεδαπή, αφετέρου διότι ο ελληνικός λαός δεν έχει παραστάσεις του τι σημαίνει «χασιδισμός».

Για τους χίπστερ έχουν γραφτεί πολλά: για την προτίμησή τους για το στιλ Καναδού ξυλοκόπου, τα ξανθοκόκκινα μακριά γένια και τα καρό πουκάμισα, τη ροπή τους προς το vintage, τα μονοτάχυτα ποδήλατα και τη γενικότερη Do-It-Yourself νοοτροπία τους.

Για τους χασιδιστές Εβραίους όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα, καθώς στη χώρα μας δεν αναπτύχθηκε ποτέ μία ανάλογη κοινότητα.

Ο Χασιδισμός ή Χασιντούτ (στα εβραϊκά) είναι ένα μυστικιστικό κίνημα - το πιο συντηρητικό και σκληροπυρηνικό της εβραϊκής θρησκείας - που ιδρύθηκε από τον Ραββίνο Γισραέλ Μπεν Ελιέζερ, τον αποκαλούμενο Μπάαλ Σσεμ Τοβ.

Οι Χασιδιστές Εβραίοι οργανώνονται σε κοινότητες υπό τον έλεγχο ενός Ρεμπέ (διδασκάλου) ο οποίος πιστεύεται πως έχει την εύνοια του Θεού και συχνά νομίζουν πως έχει τη δύναμη να κάνει θαύματα. Ακολουθούν φανατικά τις επιταγές των ιερών κειμένων και ζουν μέσα σε έναν δικό τους κλειστό κόσμο πρακτικών και αξιών.

Από αυτό το χώρο προέρχεται και ο Yoel Weisshaus, ένας νέος χασιδιστής Εβραίος, ο οποίος μεγάλωσε στο Μπρούκλιν μιλώντας Yiddish - το παραδοσιακό γλωσσικό ιδίωμα των χασιδιστών - και ο οποίος είναι το νέο «πρόσωπο» της αμερικανικής φίρμας ρούχων American Apparel.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ