Bloomberg: Η Goldman Sachs αγοράζει τον χρυσό της Βενεζουέλας- Η περίπτωση μοιάζει με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Goldman Sachs αγοράζει τον χρυσό της Βενεζουέλας- Η περίπτωση μοιάζει με την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια αποκάλυψη η οποία αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση προχωρά το Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στις συναντήσεις και συναλλαγές της Goldman Sachs με την Βενεζουέλα όσον αφορά την αγορά χρυσού.

Σε δημοσίευμα του, το Bloomberg αρχικά επιτίθεται στην Goldman Sachs όσον αφορά την εμπλοκή της στο ελληνικό χρέος, γράφοντας: «Πριν κάποια χρόνια, η Ελλάδα είχε πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν πως ήθελε να δανειστεί περισσότερα λεφτά, αλλά δεν ήθελε να αυξήσει το χρέος της. Ετσι, πήγε στην Goldman Sachs και η Goldman είπε στους Ελληνες: «Λοιπόν αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δανειστείτε μερικά λεφτά από εμάς, αλλά δεν θα το ονομάσουμε χρέος, γιατί...κάτι, κάτι, κάτι θα ανταλλαχθεί.

Αυτό λειτούργησε πολύ καλά για τους πάντες, για ένα διάστημα: Η Ελλάδα πήρε τα λεφτά, αλλά κανείς από όσους δεν ήταν μέσα στη συμφωνία δεν κατάλαβα ότι τα είχε δανειστεί, λόγω μιας παράγωγης συναλλαγής η οποία δεν λογαριάστηκε ως χρέος. Τότε σταμάτησε να λειτουργεί και όλοι τρελάθηκαν με την Ελλάδα που έκρυψε το χρέος της και με την Goldman που βοήθησε την Ελλάδα να το κρύψει, χρεώνοντας την μάλλον ακριβά για τις υπηρεσίες της».

Τι συμβαίνει με την Βενεζουέλα;

Στη συνέχεια ωστόσο, το Bloomberg αναφέρεται σε μια περίπτωση, η οποία κατά τον συντάκτη του άρθρου μοιάζει «παράλληλη» με την Ελλάδα:

«Η Βενεζουέλα, φαίνεται πως έχει πρόβλημα. Στα συναλλαγματικά της αποθέματα, εκεί όπου οι πιο πολλές χώρες έχουν χρυσό, η Βενεζουέλα έχει πολύ χρυσό, γιατί στον Ούγκο Τσάβες άρεσε πολύ ο χρυσός και ήθελε να απομακρυνθεί από την ''δικτατορία του δολαρίου''. Εχει μάλλον πολύ λιγότερα δολάρια και φαίνεται πως εάν θέλεις να αγοράσεις αγαθά και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές, τα δολάρια είναι πολύ πιο χρήσιμα από τον χρυσό. Από εκεί πηγάζει το πρόβλημα».

Ως μόνη λύση για να επιλυθεί το πρόβλημα σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η πώληση χρυσού και εκεί είναι που εμπλέκεται η Goldman Sachs:

«Η εφημερίδα της Βενεζουέλας El Nacional, ανέφερε την Τρίτη πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και η Goldman Sachs είναι έτοιμοι να υπογράψουν μια συμφωνία για την ανταλλαγή διεθνών αποθεμάτων χρυσού με αρχική ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2013, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Το ποσό προς διαπραγμάτευση, ισούται με 1,45 εκατ. ουγκιές χρυσού, το οποίο κοστολογείται σε 1,8 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές, το οποίο θα αποθηκευθεί στην Τράπεζα της Αγγλίας με τις μεταφορές να γίνονται απευθείας στην Goldman Sachs όταν ο χρόνοι μεταφοράς καθοριστούν. Η Goldman Sachs θα πληρώσει τότε σε δολάρια Η.Π.Α. Για τον χρυσό.

Μια προσαρμογή από 10% θα πρέπει να γίνει με την αξία του ενεργητικού ως αντιστάθμιση σε περίπτωση που υπάρξουν διεθνείς πτώσεις των τιμών της αγοράς χρυσού».

Μετά την αποκάλυψη αυτή, το Bloomberg κλείνει το άρθρο λέγοντας:

«Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Εγώ δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται πως μοιάζει να είναι ένα προκαταβολικό δάνειο έναντι του χρυσού, κάτι από σαν τα ακόλουθα:

  • Βενεζουέλα θα δανειστεί περίπου 1,6 δισ. δολ. από την Goldman για επτά χρόνια.
  • Η Βενεζουέλα εγγυάται ότι ο δανεισμός του χρυσού κοστίζει 1.800 εκατ. δολάρια σε σημερινές τιμές και βάζει την εγγύηση (τον χρυσό) κάπου που η Goldman μπορεί να το πάρει, δηλαδή την Τράπεζα της Αγγλίας.
  • Η εγγύηση θα υπόκειται σε συμπληρωματικές καταβολές καθώς η τιμή του χρυσού αυξάνεται ή μειώνεται.
  • Η Βενεζουέλα θα πληρώνει περίπου 8 τοις εκατό το χρόνο για αυτό το δάνειο.

Επομένως είναι αυτή μια καλή συμφωνία για την Βενεζουέλα; Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να πω ''ναι''. Γιατί η Goldman Sachs να το έκανε εάν η απάντηση ήταν ''ναι'';».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ