Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για τις συνομιλίες στο Κυπριακό [εικονες] - iefimerida.gr

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για τις συνομιλίες στο Κυπριακό [εικονες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου προσήλθαν απόψε στην πολυαναμενόμενη άτυπη συνάντησή τους στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο κείμενο κοινής διακήρυξης επί της οποίας θα βασιστούν οι συνομιλίες του Κυπριακού. Οπως αναμενόταν, συμφωνία δεν υπήρξε, ωστόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέμεινε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα σε εστιατόριο κοντά στο Λήδρα Πάλας, παρουσία των διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, και διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις για την κοινή διακήρυξη που, όπως έχει πει, θα πρέπει να ξεκαθαρίζει πλήρως τη βάση λύσης.

Πάντως, έστω και εάν οι δυο ηγέτες καταλήξουν σε κατ' αρχήν συμφωνία, η κοινή διακήρυξη δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, αφού ο Κύπριος Πρόεδρος θα απουσιάζει από αύριο στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια στη Λιθουανία.

Τα εμπόδια για υπάρξει συμφωνία στην κοινή διακήρυξη είναι:

- Η αναφορά στη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία Ιθαγένεια. Ως προς τούτο, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, παρά τις προσπάθειες τόσο των Η.Ε. όσο και διπλωματικών κύκλων να την πείσουν πως πρόκειται για βασικές αρχές, οι οποίες καταγράφονται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Η αναφορά στα λεγόμενα «Κατάλοιπα Εξουσίας» («Residual Powers»). Θέμα το οποίο εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά και επιμένει στην καταγραφεί του στην κοινή διακήρυξη.

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για τις συνομιλίες στο Κυπριακό [εικονες] | iefimerida.gr 0
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για τις συνομιλίες στο Κυπριακό [εικονες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ