«Θέλουμε το πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει να είναι σαφέστατα αναβαθμισμένο » - iefimerida.gr

«Θέλουμε το πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει να είναι σαφέστατα αναβαθμισμένο »

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Μισέλ Πλατινί στη χώρα μας δήλωσε οτι στόχος της πολιτείας είναι να επιτευχθή πήρης εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου, και πως το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να αρχίσει, αν δεν έχει διασφαλιστεί η αξιοπιστία του.

Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε:Για την επίσκεψη του Μισέλ Πλατίνι στις 26 Ιουλίου:"Η συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ και με την ΕΠΟ κατ' επέκταση υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό και γνωρίζετε όλοι τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και αυτή η επίσκεψη. Είναι κάτι το οποίο το θέλαμε κι εμείς πολύ. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι για τις σχέσεις της πολιτείας με το ποδόσφαιρο και είναι καιρός, μέσα στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, όλοι αυτοί οι μύθοι να ξεδιαλύνουν. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση: Προς την εξυγίανση και την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη συγκυρία που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τόσο εμείς όσο και η UEFA με την ΕΠΟ, θέλουμε να δούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει την υπόσταση που του αξίζει. Βεβαίως, όλα αυτά τα θέματα των στημένων αγώνων και της βίας το υποβαθμίζουν. Οπότε, από τη δική μας την πλευρά νομίζω ότι έχουμε πείσει πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Η ΕΠΟ, μέσω της UEFA έχει μία πάρα πολύ σημαντική τεχνογνωσία και πληροφορίες που είναι πάρα πολύ χρήσιμες για την εξυγίανση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όσο πιο αγαθή είναι η συνεργασία μας, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα φέρει».

Για το αν διακρίνει διάθεση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ουσιαστικής συνεισφοράς στο στόχο της κυβέρνησης να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο:"Η UEFA είχε ανταποκριθεί από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο πιο αξιόπιστο είναι το ποδόσφαιρο σε μία χώρα, τόσο καλύτερο είναι το προϊόν της. Πρέπει να πω ότι μόνο ανοιχτές πόρτες έχω βρει από τη δική τους την πλευρά, μόνο θετικό κλίμα και μία διάθεση συνεργασίας προς την ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα με άλλες επισκέψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, εδώ έχουμε μία επίσκεψη εποικοδομητική και όλοι θέλουμε τα ίδια αποτελέσματα γι' αυτό προχωράμε προς την ίδια κατεύθυνση".

Για το αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα ζητηθεί από τον πρόεδρο της UEFA ή αν η επίσκεψή του έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα:"Η ομοσπονδία γνωρίζει πολύ καλά ότι η UEFA παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν εδώ. Γνωρίζετε ότι η έρευνα για τους στημένους αγώνες ξεκίνησε με πληροφορίες που πήραμε από την UEFA. Πρέπει να γνωρίζετε ότι από την μία πλευρά υπάρχει η UEFA μαζί με την ΕΠΟ, κι από την άλλη η Κυβέρνηση, όπως εκπροσωπείται, κι όλοι μαζί πορευόμαστε για να φέρουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο επίπεδο που του αξίζει. Εκτός από αυτά που συμβολίζει μία τέτοια συνάντηση, αυτό που εμείς πάντα επιδιώκουμε είναι τεχνογνωσία για να μπορέσει το ποδόσφαιρο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει μπροστά του. Τα πράγματα τα οποία συμβαίνουν σήμερα είναι πρωτόγνωρα. Δεν εννοώ ότι δεν τα είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που αρχίζουμε και βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τεχνογνωσία της UEFA σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα των στημένων αγώνων αλλά και της βίας, του ντόπινγκ, της διαιτησίας και ούτω καθεξής, είναι απαραίτητο και σημαντικό να μεταφερθεί στην πολιτεία και στην ΕΠΟ μέσω μίας τέτοιας συνάντησης".

Για το αν είναι ικανοποιημένος από τη δράση που μέχρι στιγμής επιδεικνύει η διοίκηση του ποδοσφαίρου:

"Δεν μου αρέσει να κρίνω μία διαδικασία. Οι διαδικασίες έχουν τη δική τους λογική, τις δικές τους παραμέτρους, τους δικούς τους περιορισμούς. Μόνο από το αποτέλεσμα θα κρίνουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι η ΕΠΟ έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των πραγμάτων και θα πρέπει να υπάρχουν πραγματικές ποινές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι αν δεν υπάρξουν αυτές, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορέσει να εξυγιανθεί, ούτε θα εξαλειφθούν τα συμπτώματα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν το έχει καταλάβει αυτό η ΕΠΟ, τότε η θέση μας είναι η εξής: Σε ένα ποδόσφαιρο το οποίο είναι απαξιωμένο, στο οποίο δεν εφαρμόζονται ποινές, εμείς δεν θέλουμε να συμβάλουμε".

Για τι χρειάζεται να γίνει ώστε η πολιτεία να δώσει τη συγκατάθεσή της να ξεκινήσει το πρωτάθλημα:"Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στόχος μας είναι να δούμε το πρωτάθλημα να ξεκινάει κανονικά. Θέλουμε όμως το πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει να είναι σαφέστατα αναβαθμισμένο σε ό,τι αφορά την ποιότητά του και τα εργαλεία που θα έχει η αθλητική δικαιοσύνη για να βάλει μια τάξη στα πράγματα. Δεν περιμένουμε ότι πατώντας ένα κουμπί, την επόμενη ημέρα θα δούμε ένα υγιές ποδόσφαιρο. Αυτό που θέλουμε να δούμε εμείς και να πείσουμε τον κόσμο που αγαπάει το ποδόσφαιρο ότι βαίνει στο σωστό δρόμο, είναι οι κινήσεις που χρειάζονται για να κάνουμε βήματα μπροστά. Για την ακρίβεια πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα βήματα μπροστά. Δεν έχουμε χρόνο πια για μισόλογα. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ελάχιστος και θα πρέπει οι οπαδοί, οι παράγοντες αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, να δει ότι γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Τόσο η δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, όσο και η δουλειά που έχουν κάνει η δικαιοσύνη και οι φορείς που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ορισμένα πράγματα. Εκκρεμεί το νομοσχέδιο, εκκρεμεί η αυστηροποίηση της αθλητικής δικαιοσύνης, οι αυστηροποιημένες ρήτρες βίας του ΟΠΑΠ και της κρατικής τηλεόρασης. Είναι ορισμένα πράγματα που εκκρεμούν που διασφαλίζουν ότι αν δούμε φαινόμενα όπως τα περυσινά οι ποινές θα είναι τέτοιες που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά από την επανάληψη αυτών των φαινόμενων. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι δεν θα εξαλειφθούν από τη μία ημέρα στην άλλη τα φαινόμενα της βίας ούτε των στημένων αγώνων. Αυτά υπάρχουν σε κάθε κοινωνία. Αυτό όμως που πρέπει να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης κι ο Έλληνας φίλαθλος είναι ότι όλοι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση που θα μειώσει τα φαινόμενα αυτά. Τα φαινόμενα της περασμένης χρονιάς έφτασαν σε έναν βαθμό που ήταν μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα".

Για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο:"Το σημαντικό που πρέπει να τονίζεται είναι ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται δεν χρειάζεται να γίνεται με φωνές και φασαρία. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ συστηματική δουλειά κι όλοι οι φορείς που συμβάλουνε προς τον ίδιο στόχο να είναι καλά συντονισμένοι μεταξύ τους. Η βασική διαφορά με το παρελθόν, είναι ότι γίνεται συστηματική δουλειά, ότι προχωράει προς την ίδια κατεύθυνση, ότι δεν γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αλλά πραγματικά ώστε να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό να κριθεί αυτή η προσπάθεια από αυτή τη λογική. Διότι σίγουρα θα έχουμε πισωγυρίσματα, σίγουρα δεν θα είναι κάθε μέρα εύκολη ή άνετη, σίγουρα θα ξαναέχουμε και φαινόμενα βίας και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο μέλλον. Το θέμα, όμως, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε αυτά πράγματα να μην ξαναπάρουν τις διαστάσεις που πήρανε και να τα τελειώνουμε στη ρίζα τους, την ώρα που αρχίζουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι σε αγαθή συνεργασία και η πολιτεία αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Για τις προσδοκίες του κόσμου που είναι πολύ μεγάλες σε αυτή τη συγκυρία:"Είναι η πρώτη φορά που απέναντι στην Πολιτεία, οι περισσότεροι φορείς συμπεριφέρονται με έναν τρόπο κατά κύριο λόγο υποστηρικτικό. Βεβαίως υπάρχουν γκρίνιες ή αντιδράσεις, αλλά βλέποντας ότι η Πολιτεία εννοεί αυτό που λέει, έχουμε βρει περισσότερους συμμάχους απ' ότι αντίπαλους".

ΠΗΓΗ:sport-fm.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ