CINETROLL: Oλες οι νέες ταινίες [κριτική & trailer]: Ο Θωρ σπάει όλα τα ταμεία, δικαιωματικά με το σφυρί του - iefimerida.gr

CINETROLL: Oλες οι νέες ταινίες [κριτική & trailer]: Ο Θωρ σπάει όλα τα ταμεία, δικαιωματικά με το σφυρί του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος μπορεί να μην έχει τον Θεό του, αλλά κάθε φορά που αντικρίζει τον Κρις Χέμσγουορθ το σκέφτεται σοβαρά να προσηλυτιστεί.

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ / ΤΗΕ COUNSELOR

Bαθμολογία: 9 / 10

Λέγοντας από την αρχή ότι ο Σκοτ είναι ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, πιθανότατα υπονομεύω την υπεράσπιση που θα ακολουθήσει στο κείμενο εφ' όσον δηλώνω την υπερθετική μου προκατάληψη. Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ να το κρύψω, αγαπώ τον Σκοτ (και τον μακαρίτη αδελφό του, Τόνι) και περιμένω σαν μικρό παιδί κάθε νέα του ταινία. Πολύ απλά γιατί ο 76χρονος σήμερα σκηνοθέτης του «Blade Runner», του «Μονομάχου», του «Θέλμα και Λουίζ» και του «Alien» έχει αποδείξει δύο πράγματα: (Διάβασε όλη την κριτική και δες το trailer EΔΩ )

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ SUGAR MAN / SEARCHING FOOR SUGAR MAN

Βαθμολογία: 8 / 10

Συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, δικαίως βραβευμένο με Όσκαρ, που ρουφιέται σαν ένα μουσικό, μυθοπλαστικό θρίλερ μολονότι η ιστορία που διηγείται είναι εντελώς αληθινή. Οι περισσότεροι, όχι τυχαία, δεν γνωρίζουν τον υπερδημοφιλή θρυλικό folk ροκ σταρ Σίξτο Ροντρίγκεζ που μεσουράνησε στη Νότιο Αφρική τη δεκαετία του 70 με μόλις δύο άλμπουμ, ενώ μετά χάθηκαν τα ίχνη του. Δίνοντας αφορμή για μια σειρά από εικασίες με πιο εξωφρενική αυτή που ήθελε τον Ροντρίγκεζ να αυτοκτονεί live στη σκηνή. Το γιατί και το πώς συνέβησαν όλα αυτά είναι η αφορμή μιας μοναδικής, μουσικής και όχι μόνο κινηματογραφικής αναζήτησης από το Ντιτρόιτ της δεκαετίας του 60 στη Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ. Μέσα από την οποία καταγράφονται εποχές, τάσεις και παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας, μαζί με το πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο που συντέλεσε στη δημιουργία και την εξαφάνιση του Ροντρίγκεζ. Σε μια ταινία που κατορθώνει να σκιαγραφήσει το πορτρέτο ενός ασυμβίβαστου καλλιτέχνη, μακριά από τους συνήθεις ακαδημαϊσμούς. Διατηρώντας ταυτόχρονα την ένταση μιας ιστορίας μυστηρίου που αποτελείται από σκόρπια κομμάτια ενός παζλ, τα οποία όταν στο τέλος ενωθούν, θα δοθεί η λύση με ένα μοναδικό φινάλε. Σκηνοθετεί ο Μάλικ Μπέντζελουλ. Αποκλειστικά στο Gazarte και την Αβάνα.

INDEBITO

Iταλικό ντοκιμαντέρ του Αντρέα Σέγκρε ο οποίος μαζί με τον τραγουδιστή Βινίσιο Καποσέλα (τον ιταλό Τομ Γουέιτς όπως τον αποκαλούν τα media) εξετάζει τη σχέση του ρεμπέτικου τραγουδιού με την σημερινή ελληνική καθημερινότητα της οικονομικής κρίσης. Όχι τυχαία, η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Καποσέλα που εμπνέεται από την ελληνική λαϊκή μουσική, ονομάζεται «Rebetiko Gymnastas». Aποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Τριανόν.

THOR 2: ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / THOR: ΤΗΕ DARK WORLD

CINETROLL: Oλες οι νέες ταινίες [κριτική & trailer]: Ο Θωρ σπάει όλα τα ταμεία, δικαιωματικά με το σφυρί του | iefimerida.gr 3

Βαθμολογία: 7 / 10

Eυτυχώς ή δυστυχώς, το να γράψεις κριτική για μια ταινία των στούντιο της Marvel, έχει τόση σημασία όσο το να πεις αν ένα χάμπουργκερ Big Mac που αγόρασες από το υποκατάστημα στο Σύνταγμα, είναι καλύτερο από αυτό που πήρες στους Αμπελόκηπους. Διαφορές σαφέστατα υπάρχουν, στο ένα κατάστημα μπορεί ναν προκύψουν πιο large στη σος για παράδειγμα, όμως η ουσία και η φιλοσοφία παραμένουν ακριβώς ίδιες. Δεν είναι φαγητό, είναι ένα γρήγορο, pop, τυποποιημένα εύγεστο προϊόν με συγκεκριμένη γεύση και σκοπό να κατευνάσει χωρίς καμία ιδιαίτερη αξίωση την πείνα σου. Κι αυτό το γράφω χωρίς να υποτιμώ καθ' όλου την απόλαυση που μπορεί να σου προσφέρει, το ξεκαθαρίζω.

Ακριβώς έτσι λειτουργούν οι κόμικ μεταφορές της Marvel, στο άλλο άκρο από την προσωπική σφραγίδα γκουρμεδιάς που έχουν δώσει στο είδος ονόματα όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν. Είναι ολοκάθαρα ταινίες του στούντιο, με τον σκηνοθέτη απλώς εντολοδόχο να διεκπεραιώνει με λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένο τρόπο μια συγκεκριμένη συνταγή. Ακόμα κι αν αυτός είναι ο Κένεθ Μπράνα που είχε αναλάβει τον προηγούμενο «Thor».

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ναι, κι αυτός εδώ ο «Thor» είναι απόλυτα επιτυχημένος και μάλλον πιο εντυπωσιακός και επικός από την πρώτη, πιο συμβατική εικονογραφικά εξόρμησή του. Διαθέτει έναν ικανό σκηνοθέτη πίσω από την κάμερα, τον Άλαν Τέιλορ του «Game of Thrones» (μαζί με τον Τζέιμς Γκαν) που είναι ιδανικός για το σύμπαν ενός σούπερ ήρωα που κινείται σε μυθολογικά σκανδιναβικά βασίλεια. Μια εξαιρετική καλλιτεχνική διεύθυνση όσον αφορά το βασίλειο της Άσγκαρντ. Πακτωλούς χρημάτων στην παραγωγή που άγγιξε τα 170 εκ. δολάρια. Μέτριο αλλά ok 3D μετατροπής όπως όλες οι ταινίες της Marvel. Κουλό σενάριο με «τρύπες» κι επιστημονικά μάμπο τζάμπο. Συσσώρευση ψηφιακών ειδικών εφέ ποικίλης ποιότητας και αληθοφάνειας. Δράση με τη σέσουλα. Χιούμορ με κύριο φορέα του τον υπέροχο «Λόκι» Τομ Χίντλεστον. Ένα αστεράτo cast πλαισίωμα στον κούκλο Κρις Χέμσγουορθ, από τους Νάταλι Πόρτμαν και Άντονι Χόπκινς. Όχι μία, αλλά δύο αυτή τη φορά teaser σκηνές μετά το τέλος της ταινίας. Και μια λογική διάρκεια 112 λεπτών που βοηθάει να μην ξεχειλώσει το πράγμα.

Σκοτεινά ξωτικά που θέλουν να φέρουν στο σύμπαν το αιώνιο σκοτάδι, προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους ένα μυστικό όπλο με το όνομα Αιθέρας. Την ίδια ώρα στη Γη η αγαπημένη του Θωρ μπλέκεται από μια σύμπτωση με την υπόθεση του Αιθέρα. Κι ο Θωρ καλείται να αναλάβει δράση προκειμένου να σώσει και το σύμπαν και την καλή του απέναντι σε μια καινούργια απειλή. Που όμως για να την αντιμετωπίσει θα χρειαστεί τη βοήθεια του Λόκι. Σε έναν ακόμα by the book μεν αλλά αναμφισβήτητα χορταστικό υπερθέαμα φαντασίας, που επωφελείται οπτικά από το επικό μυθολογικό σύμπαν του πρωταγωνιστή του αλλά σαφέστατα, δεν αγγίζει και τον μαξιμαλισμό εντυπωσιασμού που επέβαλλαν οι «Εκδικητές». Σε μια ταινία που δεν χωράει συζήτηση για το αν θα αποκτήσει τρίτο μέρος, μετά τα 550 εκ. δολάρια εισπράξεις που έχει παγκοσμίως, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες κυκλοφορίας.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ