fbpx Τόμσεν : Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014-2016 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τόμσεν : Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014-2016

Τόμσεν : Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014-201
24|11|2013 | 07:25
Τόμσεν : Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014-201

Για τεράστια βήματα προόδου στα δημοσιονομικά της Ελλάδας κάνει λόγο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ωστόσο, επιμένει ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα κατά την περίοδο 2014 – 2016.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Αυτή τη χρονιά αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συγκρίσεις, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου...» τονίζει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Τόμσεν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, πάντως, επισημαίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειαστεί να θιγούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 - 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν επιμένει στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα λέγοντας πως «μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Επιπλέον, επιμένει και στην απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρεται διεξοδικά στην αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί έχοντες εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει, και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα στήριξης όσων πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους. Αυτή είναι πολιτικά και τεχνικά μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος».

Τέλος, καλεί την Ευρωζώνη να τιμήσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους λέγοντας:

«Υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο».

 

ΣΧΟΛΙΑ