Reuters: Ελκυστικά δάνεια ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις εξετάζουν στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Reuters: Ελκυστικά δάνεια ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις εξετάζουν στην Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παροχή φθηνών δανείων στις κυβερνήσεις, ως κίνητρο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξετάζουν πλέον στην Ευρωζώνη σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, το εν λόγω έγγραφο προετοιμάστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη συνάντηση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Τα δάνεια θα προσφέρουν χαμηλά επιτόκια και θα αποτελέσουν μέρος συμβολαιακών διακανονισμών, με δεσμευτική ισχύ η οποία θα σχετίζεται με τους στόχους των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τους στόχους εκείνους που θα ενεργοποιούν την καταβολή της δόσης του συμφωνηθέντος δανείου.

Τα δάνεια αυτά θα ισοδυναμούν σε κάποιο βαθμό με επιδοτούμενο δανεισμό που τελικά θα καθιστά αμοιβαίο τον κίνδυνο ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και συνεισφέρει στην μεταφορά κεφαλαίων, μια ιδέα ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, στην οποία αντιτίθεται η Γερμανία.

Για να εξασφαλίσει μια χώρα ένα τέτοιο δάνειο θα πρέπει να συγκροτήσει δεσμευτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων που στη συνέχεια θα λάβουν την έγκριση της υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης.

Το μέγεθος του δανείου δεν θα συνδέεται με το κόστος των μεταρρυθμίσεων και θα παρέχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στήριξης της οικονομίας.

Στα δάνεια αυτά όμως, δεν θα έχουν πρόσβαση χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες ή ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ