Πόσο θα πληρώσουν οι γονείς για να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους -Οι 4 επιβαρύνσεις [λίστα] - iefimerida.gr

Πόσο θα πληρώσουν οι γονείς για να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους -Οι 4 επιβαρύνσεις [λίστα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία αποτελεί η μεταβίβαση ακινήτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις γονικές παροχές, καθώς εκτός από τον φόρο που θα υπολογίσει η Εφορία κατά την μεταβίβαση, θα πρέπει να πληρωθούν ο συμβολαιογράφος, το Ταμείο Νομικών και άλλες υποχρεώσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα έξοδα μεταβίβασης είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που θα κληθείτε να δώσετε στην Εφορία, ιδιαίτερα εάν το ακίνητο που είναι προς μεταβίβαση είναι μικρής αξίας, δηλαδή της τάξεως των 40 με 50 χιλιάδων ευρώ, αναφέρει το Εθνος.

Χρήσιμο θα είναι, πριν καταλήξετε στον τελικό λογαριασμό της γονικής παροχής να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα διαφορετικά έξοδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε:

  • Ο φόρος

Εάν το σπίτι έχει αντικειμενική αξία κάτω από 150.000 ευρώ, δεν θα πληρώσετε τίποτα διότι υπάρχει αφορολόγητο. Εάν μάλιστα το παιδί στο οποίο θα μεταβιβάσετε το ακίνητο δεν έχει άλλο σπίτι στο όνομα του, το αφορολόγητο μπορεί να διαμορφωθεί στα 200.000 ευρώ εάν το παιδί είναι ανύπαντρο, στα 250.000 ευρώ εάν το παιδί είναι παντρεμένο, στα 275.000 ευρώ εάν το παιδί είναι παντρεμένο και έχει και ένα δικό του παιδί, ή τέλος στα 300.000 χιλιάδες ευρώ, εάν το παιδί είναι παντρεμένο με δύο παιδιά.

  • Ο συμβολαιογράφος

Η αμοιβή του συμβολαιογράφου, υπολογίζεται με βάση κλίμακα η οποία προβλέπει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του ακινήτου, τόσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής του υπολογισμού της αμοιβής. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου ξεκινά από 1% για αξία έως 120.000 ευρώ, μειώνεται στο 0,7% για αξία από 120.000 μέχρι 380.000 ευρώ, πέφτει στο 0,65% εφόσον η αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο υπερβαίνει τις 380.000 ευρώ και αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Στην αμοιβή του συμβολαιογράφου, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα κληθείτε να πληρώσετε ένα πρόσθετο ποσό για κάθε φύλλο του συμβολαίου, το οποίο συνήθως κυμαίνεται στα 4-5 ευρώ ανά φύλλο.

  • Το Ταμείο Νομικών

Το πληρώνει και αυτό ο γονέας ο οποίος μεταβιβάζει το ακίνητο του στο παιδί του. Υπολογίζεται με ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και πιο συγκεκριμένα, αν]έρχεται συνολικά σε 0,775% επί της αξίας του ακινήτου. Για παράδειγμα, εάν μεταβιβάσετε πρώτη κατοικία στο παιδί σας αξίας 100.000 ευρώ, δεν θα καταβάλλετε κανέναν φόρο στην Εφορία, ωστόσο θα πρέπει να πληρώσετε 775 ευρώ στο Ταμείο Νομικών.

  • Τα έξοδα μεταγραφής

Τα έξοδα μεταγραφής συνήθως διαμορφώνονται στο 0,775% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή για αξία ακινήτου 100.000 ευρώ, τα έξοδα μεταγραφής θα ανέλθουν σε 775 ευρώ.

φωτογραφία: fosphotos.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ