Oι σημερινές διατροφικές συνήθειες έχουν κάνει τους νέους... ακούνητους -Χρειάζονται 1,5 λεπτό παραπάνω για να τρέξουν ένα μίλι από ότι οι γονείς τους - iefimerida.gr

Oι σημερινές διατροφικές συνήθειες έχουν κάνει τους νέους... ακούνητους -Χρειάζονται 1,5 λεπτό παραπάνω για να τρέξουν ένα μίλι από ότι οι γονείς τους

Η εκτόξευση της παιδικής παχυσαρκίας που κάνει τους νέους... ακούνητους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνηθίζουν να καυχιούνται για τη γενιά τους, ισχυριζόμενοι πως πολλά πράγματα ήταν καλύτεροι όταν αυτοί ήταν νεαροί. Οσο αναληθές και να είναι αυτό μερικές φορές, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι μεγαλύτεροι έχουν αποδεδειγμένα, απόλυτο δίκιο. Ενα από τα πράγματα λοιπόν που οι μεσήλικες έχουν κάθε δικαίωμα να «κράζουν» τους νεότερους είναι η παιδική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, τα σημερινά παιδιά παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας με αποτέλεσμα να έχουν κατά 15% μειωμένη αντοχή και χειρότερη καρδιακή υγεία από την αντίστοιχη γενιά των γονιών τους.

Χαρακτηριστικά, για να τρέξει ένα μίλι ένα παιδί της σημερινής γενιάς, χρειάζεται κατά μέσο όρο 90 δευτερόλεπτα παραπάνω από ότι θα μπορούσε πριν 30 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η καρδιακή φυσικής κατάστασης των παιδιών μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η μείωση της φυσικής λειτουργίας μπορεί να υποδεικνύει χειρότερη υγεία στην ενήλικη ζωή. Ο κύρια αιτία του αποτελέσματος είναι φυσικά η μεγάλη αύξηση του σωματικού λίπους.

Οπως αναφέρει ο λέκτορας του πανεπιστημίου, Γκραντ Τόμκινσον: « Εάν ένα νεαρό άτομο είναι γενικά «φιτ» τώρα, τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή του. Οι νέοι μπορούν να είναι δυνατοί ή ευλύγιστοι κάνοντας κάποια αθλήματα όμως αυτό που είναι πιο σημαντική είναι η φυσική κατάσταση που σου επιτρέπει να τρέχεις παραπάνω χωρίς να κουράζεσαι εύκολα.»

Οι ερευνητές ανέλυσαν 50 μελέτες σχετικά με τη φυσική κατάσταση μεταξύ 1964 και 2010, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά σε 28 χώρες. Η μελέτη στηριζόταν στο πόσο γρήγορα και πόσο πολύ μπορούν να τρέξουν οι νέοι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα και μέσα σε αυτά τα 46 χρόνια η φυσική κατάσταση των νέων πέφτει συνεχόμενα.

Ο ερευνητής Τόμκινσον τονίζει πως: «Η συνεχόμενη μείωση της φυσικής κατάστασης που παρατηρείται οφείλεται στη παχυσαρκία των νέων κατά ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και 60%».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ