Κυνικοί Ολλανδοί –Βάζουν αλκοολικούς να καθαρίζουν δρόμους και τους πληρώνουν με μπύρες

Εναν, αν μη τι άλλο, κυνικό τρόπο βρήκαν στο Αμστερνταμ για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούσαν αλκοολικοί. Τους έβαλαν να καθαρίζουν δρόμους. Το κυνικό της περίπτωσης όμως είναι στην αμοιβή τους. Γιατί τους πληρώνουν σε μπύρες.

Για τη δουλειά μίας ημέρας, οι αλκοολικοί παίρνουν 10 ευρώ, μισό πακέτο καπνό και πέντε κουτάκια μπύρας: δύο το πρωί, δύο το μεσημέρι και μία για την ώρα που θα σχολάσουν. «Αυτή η ομάδα χρόνιων αλκοολικών δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα. Καβγάδες, φασαρία και άσχημα σχόλια σε περαστικές γυναίκες», λέει η Τζέρι Χόλτερμαν, επικεφαλής του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το κράτος και δωρεές ιδιωτών.

«Στόχος είναι να τους κρατήσουμε απασχολημένους, να κάνουν κάτι ώστε να μην προκαλούν προβλήματα», συμπληρώνει. Το πρόγραμμα απασχολεί αυτή τη στιγμή δύο ομάδες των δέκα ατόμων, που δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η ημέρα τους ξεκινά στις 9 το πρωί, με τους εργάτες να πίνουν δύο μπύρες και λίγο καφέ, αν θέλουν, πριν αρχίσουν να καθαρίζουν τους δρόμους.

Η επικεφαλής παρακολουθεί από κοντά το αλκοόλ που καταναλώνει ο καθένας τους, αλλά όπως λέει στο AFP, υπάρχει εμπιστοσύνη. Αν εκείνη λείψει για λίγο, οι εργάτες σημειώνουν μόνοι τους τι έχουν πιει. «Αν δεν μας έδιναν μπύρες, δεν θα ερχόμασταν», λέει ο Φρανκ, ένας από τους αλκοολικούς οδοκαθαριστές. «Χρειαζόμαστε το αλκοόλ για να λειτουργήσουμε, αυτό είναι το μειονέκτημα του χρόνιου αλκοολισμού», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ανθρώπων που μετέχουν στο πρόγραμμα, αυτό βάζει μία σειρά στη ζωή τους, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι όταν γυρίζουν στο σπίτι τους δεν νιώθουν την ανάγκη να πιουν. Βέβαια, άλλοι παραδέχονται ότι και τα 10 ευρώ που παίρνουν γίνονται... μπύρες, ενώ τις ημέρες που δεν δουλεύουν γυρίζουν στις παλιές τους συνήθειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ