Ο πρωινός τσιγαρόβηχας είναι ασθένεια -Μάστιγα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - iefimerida.gr

Ο πρωινός τσιγαρόβηχας είναι ασθένεια -Μάστιγα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ο πρωινός τσιγαρόβηχας είναι ασθένεια -Μάστιγα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι απλά μία ενοχλητική παρενέργεια του καπνίσματος. Ο πρωινός «τσιγαρόβηχας» θεωρείται πλέον ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και κρύβει την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με το κάπνισμα έχουν εκτοξεύσει τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα αυτής της ασθένειας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από 340 εκατ. άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως και ότι χάνονται ετησίως περίπου 30 εκατ. εργάσιμες ημέρες.

Οσο για την Ελλάδα, εκτιμάται πως πάνω από 500.000 Ελληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

Η πρόληψη, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης, μπορεί να γίνει με σπιρομέτρηση, η οποία αποτελεί μία πολύ απλή εξέταση. Από αυτούς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στην Ελλάδα, το 90% είναι καπνιστές, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται ή ζουν σε περιοχές με ρύπους.

Η σπιρομέτρηση πρέπει να γίνει όταν κάποιος καπνίζει ή υπήρξε καπνιστής στο παρελθόν, υπάρχει έντονος βήχας, κόβεται η ανάσα στο γρήγορο περπάτημα, υπάρχει συριγμός (σφύριγμα κατά την αναπνοή) και είναι άνω των 40 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ