Οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζήτησαν να αναρτηθεί η Ελληνική σημαία στο κελί τους | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζήτησαν να αναρτηθεί η Ελληνική σημαία στο κελί τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίτημα να αναρτηθεί η ελληνική σημαία μέσα στα κελιά τους υπέβαλλαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε.

«Η Ελληνική Σημαία βρίσκεται αναρτημένη σε ιστούς σε περίοπτη θέση τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό περίβολο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, όπως προβλέπεται για τις δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός για την άρνηση των σωφρονιστικών αρχών να επιτρέψουν την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας εντός των χώρων κράτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου: «επειδή και στο παρελθόν η ανάρτηση εθνικών ή άλλων συμβόλων στους χώρους κράτησης έχει οδηγήσει σε ομαδικές συμπλοκές, πάγια τακτική της διεύθυνσης, του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης, είναι να μην επιτρέπει την ανάρτηση οποιουδήποτε συμβόλου τόσο στους κοινόχρηστους όσο και στο εσωτερικό των κελιών».

Ο κ. Αθανασίου μάλιστα αναφέρει επιπλέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 του Σωφρονιστικού Κώδικα «η διακόσμηση των ατομικών κελιών ή του ανάλογου ατομικού χώρου στους θαλάμους γίνεται ελεύθερα από τους κρατούμενους, εφόσον κατά την κρίση της διεύθυνσης του καταστήματος δεν διαταράσσεται η συμβίωση και δεν παρακωλύεται ο έλεγχος προς τήρηση των όρων της ασφάλειας του καταστήματος». Αλλά και σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης Τύπου Α και Β, οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα «να διακοσμούν τον ατομικό τους χώρο ελεύθερα εφ΄όσον δεν διαταράσσουν τη συμβίωση και δεν παρακωλύουν τον έλεγχο προς τήρηση των κανόνων ασφαλείας».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή και άλλο έγγραφο - απάντηση σε ερώτηση του Ιωάννη Λαγού αναφορικά με τα προβλήματα των φυλακών Κορυδαλλού σε επίπεδο ασφαλείας και προσωπικού.

Όπως προκύπτει από την απάντηση, «το υπουργείο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες για την εξασφάλιση της ομαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας, τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ