«Κόκκινη» κάρτα από την Τρόικα στον Φόρο Ακινήτων - iefimerida.gr

«Κόκκινη» κάρτα από την Τρόικα στον Φόρο Ακινήτων

«Κόκκινη» κάρτα από την Τρόικα στον Φόρο Ακινήτων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπροστά στο δίλημμα να ξαναλλάξει το Φόρο Ακινήτων ή να πάρει ισοδύναμα μέτρα τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, πέρα από τις περικοπές 250 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βρίσκεται, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Τρόικα θεωρεί ότι η «τρύπα» από το νέο σχέδιο είναι πολύ μεγαλύτερη και φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ!!!Όλα ξεκινάνε από το ότι και οι συντελεστές του νέου Φόρου είναι χαμηλότεροι αλλά και από το ότι θα ισχύσει παράλληλη κλίμακα για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τη Τρόικα χαμηλώνει το πήχη της εισπραξιμότητας στο 77% αντί του 83% που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο και τη κυβέρνηση εν γένει είναι ότι ακόμα και για τα 250 εκατ. ευρώ που υπολόγιζαν από το ΠΔΕ, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με τη Τρόικα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συζητά τη περαιτέρω περικοπή των δημοσίων επενδύσεων για να καλυφθεί η «τρύπα» στα ακίνητα. Το. μπαλάκι πάει πλέον στη κυβέρνηση και στους βουλευτές, που επέβαλαν ουσιαστικά τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, ενώ ήδη πλανάται στον αέρα το. φάντασμα του «χαρατσιού» που δεν αποκλείεται να παραταθεί κατά ένα έτος ως εναλλακτική λύση έναντι της λήψης νέων μέτρων.
Η «τρύπα» του Φόρου Ακινήτων δεν ήταν, όμως, το μοναδικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς το κλίμα από το πρωί ήταν βαρύ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων έκαναν ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω, καθώς ενώ έκλεινε ένα θέμα, ξαφνικά άνοιγαν δύο άλλα και είναι ενδεικτικό ότι έβαλαν στο τραπέζι ακόμα και την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στους απόστρατους, παρά το ότι είχε υπάρξει συμφωνία εξαίρεσης τους από το καλοκαίρι με αντάλλαγμα (και) τη παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016!
Τεράστια είναι, επίσης, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά στην εκτίμηση εσόδων από την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, αφού ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει 700 εκατ. ευρώ, η Τρόικα θεωρεί ότι το άμεσο όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ! Όσον αφορά, δε, στο «πακέτο» Βρούτση, η Τρόικα δέχεται με το ζόρι 700 εκατ. ευρώ από τα 930 εκατ. ευρώ που κοστολογούσε αρχικά το υπουργείο Εργασίας τη δέσμη μέτρων για την εισφοροδιαφυγή.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ελληνικής πλευράς- όπως τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών- είναι να κλείσει συμφωνία για όλα έως το EUROGROUP της 9ης Δεκεμβρίου. «Είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ