Με τιμές εν ενεργεία προέδρου κηδεύεται ο Γλαύκος Κληρίδης-Τον αποχαιρετά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Με τιμές εν ενεργεία προέδρου κηδεύεται ο Γλαύκος Κληρίδης-Τον αποχαιρετά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία κηδεύεται στις 11 σήμερα το πρωί ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο μεγάλος και αγαπητός ηγέτης του νησιού. Ο Γλαύκος Κληρίδης ανάλωσε τη ζωή του στους αγώνες του κυπριακού λαού. Εζησε και διαχειρίστηκε τις πιο κρίσιμες στιγμές της Κύπρου.

Πάνδημα και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία κηδεύεται στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο μεγάλος και αγαπητός ηγέτης της Κύπρου. Ο Γλαύκος Κληρίδης ανάλωσε την ζωή του στους αγώνες του κυπριακού λαού. Έζησε και διαχειρίστηκε, τις πιο κρίσιμες στιγμές της Κύπρου. Από το 1993-2003 διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην μακρά πολιτική του διαδρομή έδωσε πολλές μάχες και παρέμεινε μέχρι το τέλος ένας απλός και σεμνός στρατιώτης, στον αγώνα για επανένωση του τόπου. Έναν αγώνα που έκανε στόχο ζωής. Ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να μην πρόλαβε να δει τους κόπους του πολιτικού αγώνα να υλοποιούνται, ετοιμάζεται όμως για το μεγάλο ταξίδι έχοντας στο πλάι του, την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1993-2003) η Κύπρος άκμασε σημαντικά. Σταθεροποιήθηκε η οικονομία της χώρας και έγινε το πλουσιότερο από τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Η κυβέρνηση Κληρίδη πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από τους ηγέτες του κόσμου την περίοδο της προεδρίας του αλλά και σε τοπικό επίπεδο ήταν σεβαστός ηγέτης λόγω των επιτευγμάτων του. Έχασε ένας μέρος της δημοτικότητας του λόγω της ισχυρής υποστήριξης του στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενώ το 65% της τουρκοκυπριακής κοινότητας ψήφισε υπέρ του σχεδίου στο δημοψήφισμα, ο Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο με περισσότερο από 75% της λαϊκής ψήφου.

Νεκρώσιμος ακολουθία

Στις 11 το πρωί θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο και στη συνέχεια η ταφή στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία

Την εξόδιο ακολουθία θα ψάλλει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Γλαύκος Κληρίδης θα ταφεί δίπλα στην λατρευτή του σύζυγο Λίλα στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Στην κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Επίσης θα παραστούν ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μάρκιτς, ο υπουργός Τουρισμού, Ούζι Λαντάου. Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εκπροσωπήσει ο εκπρόσωπος τύπου , Κώστας Σασματζόγλου.
Πριν την κηδεία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων. Η σημερινή μέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία για το Δημόσιο και τα σχολεία.

Χθες χιλιάδες άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους προσκύνησαν τη σορό του Γλαύκου Κληρίδη, που είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στο ηλεκτρονικό Βιβλίο Συλλυπητηρίων, που άνοιξε το «Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης» καταγράφηκαν 15 χιλιάδες μηνύματα.
Τα μηνύματα των απλών ανθρώπων είναι πολύ συγκινητικά. Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που γράφουν στο ηλεκτρονικό Βιβλίο Συλλυπητηρίων, νιώθουν έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Γλαύκο Κληρίδη για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο. Οι περισσότεροι σημειώνουν ότι ο Γλαύκος Κληρίδης πάνω απ' όλα ήταν άνθρωπος με ήθος, αρχές και γνήσιος πατριώτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ