Τελικά ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι; -50 χρόνια μετά εννιά θεωρίες συνωμοσίας παραμένουν «ζεστές» - iefimerida.gr

Τελικά ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι; -50 χρόνια μετά εννιά θεωρίες συνωμοσίας παραμένουν «ζεστές»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι, γνωστού και ως JFK, ήταν το γεγονός το οποίο αναμφίβολα τροφοδότησε τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, καθώς αποτελεί έναν φόνο πάνω σε ένα βουνό ύποπτων συμπτώσεων.

Από τις 22 Νοεμβρίου του 1963 μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ παραμένει ένα άλυτο μυστήριο το οποίο κρύβει μια ή περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας.

Με αφορμή τα 50 χρόνια του θανάτου του JFK τα οποία συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει τις 9 πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας:

  • Η CIA δολοφόνησε τον Κένεντι: Η CIA καθώς και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και το FBI και το Πεντάγωνο, εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας. Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή ότι η CIA φοβόταν μήπως αποδυναμωθεί προς όφελος του Πενταγώνου.
  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed): Λίγους μήνες πριν από την δολοφονία του, ο Κένεντι υπέγραψε διάταγμα που παραχωρούσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει «silver certificates» (ένας τύπος χαρτονομίσματος που τυπωνόταν στις ΗΠΑ ως το 1964). Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, δηλαδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, ελεγχόταν από μία ισχυρή μυστική οργάνωση διεθνών τραπεζιτών που φοβούνταν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών τον έλεγχο της Fed.
  • Ο Φιντέλ Κάστρο ή οι εξόριστοι εχθροί του δολοφόνησαν τον JFK: Δεδομένης της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην κομμουνιστική Κούβα και τις ΗΠΑ, οι υποψίες στρέφονταν είτε στον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο είτε σε εξόριστους πολέμιους του Κάστρο, οργισμένους επειδή ο Κένεντι επέτρεψε της αποτυχία της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα.
  • Η Μαφία δολοφόνησε τον Κένεντι: Αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, η μαφία έστειλε τον Τζακ Ρούμπι να δολοφονήσει τον εκτελεστή του JFK, Οσβαλντ προκειμένου να μη γίνει γνωστή η συνωμοσία.
  • Τον σκότωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες της βιομηχανίας τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι γιατί θεωρούσαν ότι θα εκπροσωπούσε καλύτερα από τον Κένεντι τα συμφέροντά τους.
  • Η θεωρία του δεύτερου εκτελεστή: Υποπτες σκιές, σιλουέτες υποτιθέμενων εκτελεστών και η παρουσία καπνού που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο ενισχύουν εδώ και χρόνια την υποψία ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής πέραν του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ηχογραφήσεις λέγεται ότι αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Οσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος. Ο τέταρτος πυροβολισμός λέγεται ότι ακούστηκε από ψηλά, από τον δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι.
  • Η θεωρία περί...εξωγήινων: Δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα με θεωρίες συνωμοσίας χωρίς κάποιον...ιπτάμενο δίσκο. Η θεωρία των UFO υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε επειδή ενδιαφερόταν έντονα για την εξωγήινη ζωή και απειλούσε να αποκαλύψει μυστικά προγράμματα της CIA. Αυτοί που την υποστηρίζουν παραθέτουν ως «απόδειξη», μεταξύ άλλων, μία επιστολή που υποτίθεται ότι απέστειλε ο Κένεντι στην CIA, με την οποία ζητούσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τους ιπτάμενους δίσκους δέκα ημέρες πριν από τον θάνατό του. Λέγεται ότι έλαβε απάντηση από τον επικεφαλής της CIA, στην οποία του γνωστοποιούσε ότι δεν είναι σε θέση να του παραδώσει τα απόρρητα εκείνα έγγραφα.
  • Η KGB δολοφόνησε τον Κένεντι: Οι ψυχροπολεμικές εντάσεις της εποχής οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν τη δολοφονία του Κένεντι. Ο δράστης Οσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί αυτό το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.
  • Ενας ομοφυλόφιλος που ζήλευε τον Κένεντι, οργάνωσε την δολοφονία του: Αυτή η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν ζηλόφθονο ομοφυλόφιλο. Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης Τζιμ Γκάρισον, ο πιλότος Ντέιβιντ Φέρι ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας Κένεντι. Ο πρόεδρος ήταν ό,τι δεν ήταν ο Φέρι: επιτυχημένος, γοητευτικός, δημοφιλής, πλούσιος και αρρενωπός. Ο Γκάρισον είναι πεπεισμένος ότι οι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία είναι ομοφυλόφιλοι που απλώς ήθελαν νεκρό τον πρόεδρο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ