Πώς θα ένιωθες αν έχανες το φως σου για μιάμιση ώρα; [Πόσο μάλλον για πάντα;] - iefimerida.gr

Πώς θα ένιωθες αν έχανες το φως σου για μιάμιση ώρα; [Πόσο μάλλον για πάντα;]

Πώς θα ένιωθες αν έχανες το φως σου για μιάμιση ώρα; [Πόσο μάλλον για πάντα;]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος βίωσε την εμπειρία που δεν μπορείς να αντιληφθείς αν δεν τολμήσεις να τη ζήσεις. Ανακαλύπτοντας ξανά τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις του.

Είμαι ένας από τους 7 εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο που έχουν μοιραστεί αυτή την εμπειρία. Η διαφορά είναι πως στη δική μας περίπτωση, των 7 εκατομμυρίων εννοώ, η εμπειρία αυτή ήταν μια επιλογή που ξεκίνησε σαν «διασκέδαση». Για περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανθρώπους όμως σε όλον τον κόσμο, η τύφλωση και η μειωμένη όραση, δεν υπήρξαν ποτέ επιλογή, κι ακόμα περισσότερο διασκέδαση. Είναι μια δεδομένη κατάσταση μέσα στην οποία έχουν μάθει να ζουν. Και να ερμηνεύουν τον κόσμο με την όσφρηση, την αφή, την ακοή. Να κάνουν διάλογο με τις αισθήσεις τους, για να ανακαλύψουν την αλήθεια και τις χαρές του κόσμου γύρω τους, με τα δικά τους μάτια.

Αυτόν τον διάλογο στο σκοτάδι, επιχειρεί να μεταφέρει σαν εμπειρία το διεθνές πρωτοποριακό δρώμενο Dialogue In The Dark σε παραγωγή της Adam Productions για την Ελλάδα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Badminton Theater. Ένα δρώμενο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988, έχει ταξιδέψει σε 30 χώρες και το έχουν ζήσει 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Μια μοναδική, σχεδόν φιλοσοφική και ψυχαγωγική με την ουσία της λέξης εμπειρία, που σου αποκαλύπτει έναν άλλο κόσμο.

Για 80 λεπτά, θα βρεθείς σε μια μεγάλη εγκατάσταση, χωρίς ίχνος φωτός, με μοναδικούς σου βοηθούς έναν ειδικευμένο οδηγό που είναι και ο ίδιος τυφλός και το μπαστουνάκι σου. Αυτός ο χώρος είναι μια πόλη, η πόλη σου. Με τους θορύβους της, τα πάρκα της, τους δρόμους της, τα μαγαζιά, τις συγκοινωνίες της και πολλά άλλα που δεν μπορώ να στα αποκαλύψω για να μη σου χαλάσω την απίστευτη έκπληξη.

Εκεί μέσα θα περιπλανηθείς, ακολουθώντας τον οδηγό σου, και τις αισθήσεις σου. Βιώνοντας την τυφλή καθημερινότητα εκατομμύριων ανθρώπων στον κόσμο, όπως ποτέ σου δεν έχεις φανταστεί. Θα προβληματιστείς, θα νοιώσεις περίεργα και θα γελάσεις. Ή μάλλον θα προβληματιστείς όταν θα γελάσεις, γνωρίζοντας ότι αυτή η πρωτόγνωρη αίσθηση του να είσαι χαμένος στο απόλυτο σκοτάδι, για κάποιους, όπως για τον οδηγό σου, κάθε άλλο παρά αστείο είναι. Αλλά έχουν μάθει να το βλέπουν σαν αστείο και να ζούνε με αυτό, ίσως καλύτερα από ότι ζεις εσύ με την όραση σου.

Σαν την ευγενική και χαμογελαστή με την ατζαμοσύνη μας, οδηγό στη δική μας ομάδα, όταν κάποια στιγμή πιάσαμε κουβέντα πίνοντας μπύρες σε ένα καφέ μέσα στο σκοτάδι, χωρίς να την έχουμε δει ποτέ στο φως, για το πώς τη φανταζόμαστε. Της είπα ότι από τη φωνή της, αισθάνομαι πως είναι μια νέα κοπέλα, με σγουρά ανοιχτόχρωμα και μάλλον κοντά μαλλιά. Ήταν μια πανέμορφη μαυρούλα με ολόισια κατάμαυρα μαλλιά που δε σταμάτησε να γελάει με το σάστισμά μου και την αμηχανία μου όταν τελικά την είδα.

Γιατί και στο σκοτάδι και στο φως, το γέλιο, το σάστισμα, ο πόνος, η επιθυμία, η ομορφιά, η ασχήμια, είναι ίδια. Αλλάζουν μόνο μέσα στον τρόπο που έχει μάθει να τα αναγνωρίζει ή να θέλει να τα αγνοεί το μυαλό. Εύχομαι, όταν δοκιμάσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία, και βγεις κι εσύ ξανά στο φως, κάποια πράγματα να έχουν αλλάξει για πάντα στην οπτική σου και στη σκέψη σου. Και στο όποιο σκοτάδι της άγνοιάς σου.*Dialogue in the Dark σε ειδικό χώρο του θεάτρου Badminton. Κατάλληλο και για παιδιά από 8 ετών. Ανοιχτά όλη την εβδομάδα. Η είσοδος 11 ευρώ με κρατήσεις στο 2108840600 εφ' όσον ανά ώρα στον χώρο μπαίνουν γκρουπ περιορισμένου αριθμού ατόμων. www.badmintontheater.gr , www.dialogue-in-the-dark.com

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ