fbpx «Βόμβες» Πανούση για τα προνόμια των βουλευτών και τις «βολευτικές» διακρίσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΟΝΟ ΑΝ ΖΗΣΟΥΝ ΩΣ ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ»

«Βόμβες» Πανούση για τα προνόμια των βουλευτών και τις «βολευτικές» διακρίσεις

«Βόμβες» Πανούση για τα προνόμια των βουλευτών και τις «βολευτικές» διακρίσεις
17|11|2013 | 16:40

Την ανάγκη επανσύνδεσης του βουλευτή με την κοινωνία υπογραμμίζει σε κείμενο που ανήρτησε στο Facebook, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης, ζητώντας να καταργηθούν μία σειρά από προνόμια που απολαμβάνουν τα μέλη του κοινοβουλίου. Μόνον αν οι βουλευτές ζήσουν την καθημερινότητα όπως ο μέσος Έλληνας θα καταλάβουν το εύρος και το βάθος της κρίσης, σημειώνει χαρακτηριστικά στο κείμενό του υπό τον τίτλο «Βουλευτές και "βολευτικές" διακρίσεις».

Μεταξύ άλλων προτείνει οι βουλευτές να μην λαμβάνουν ειδική αποζημίωση  και να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή αλλά από το φορέα όπου εργάζονται. Καλεί επίσης τους συναδέλφους του να δίνουν ένα μέρος της αποζημιώσής τους στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ακολούθεί ολόκληρο το κείμενου του γνωστού εγκληματολόγου: 

Βουλευτές και «βολευτικές» δια-κρίσεις

Την παραίτησή σου για παράδειγμα
που δεν σου δίδαξαν
οι χίλιες ήττες.
Λελή Πρωίμου, Θεός ένδον

Θαύματα δεν γίνονται. Ανατροπές όμως χρειάζονται. Προτείνω:
1. Οι βουλευτές να μην έχουν ειδική αποζημίωση αλλά να εισπράττουν το μισθό τους παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες ή ν' ασκούν το επάγγελμά τους. Μόνον έξοδα παράστασης μέχρι 500 € το μήνα επιτρέπονται όταν δικαιολογούνται (παρίστανται δηλαδή καθημερινά στις συνεδριάσεις της Βουλής).
2. Οι βουλευτές να μην συνταξιοδοτούνται από τη Βουλή αλλά από το φορέα όπου εργάζονται.
3. Οι βουλευτές να έχουν διευκολύνσεις (π. χ. αυτοκίνητο, οδηγό, δωρεάν εισιτήρια) όταν και εφόσον δικαιολογούνται (ιδίως οι βουλευτές επαρχίας).
4. Οι βουλευτές να μην έχουν καμία ασυλία για πράξεις και παραλείψεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα. Όσοι έχουν διαπράξει τα σχετικά αδικήματα πριν εκλεγούν να δικάζονται απευθείας χωρίς να παρεμβαίνει η Βουλή.
5. Οι βουλευτές να έχουν δυνατότητα εκλογής για δύο μόνο συνεχείς θητείες και τέσσερις συνολικά. Μετά το τέλος της θητείας δεν δικαιούνται για ένα τουλάχιστον χρόνο να είναι υποψήφιοι σε δημόσια αξιώματα (π. χ. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες).
6. Οι βουλευτές να μην συμμετέχουν σε Κομματικά όργανα γιατί ο υβριδικός ρόλος δημιουργεί προβλήματα.
7. Οι βουλευτές να μην υποχρεούνται να ψηφίζουν νομοσχέδια που καταθέτουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί ή συμβάλλει στη διαμόρφωσή τους (αλλιώς δεν κυβερνά η Βουλή αλλά οι «κολλητοί»).
8. Οι βουλευτές να έχουν ασκήσει πριν εκλεγούν για μια τουλάχιστον τριετία ένα επίσημο επάγγελμα.

Μέχρι να συμβούν τα παραπάνω καλά θα κάνουν οι βουλευτές να παρέχουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους (π. χ. από τις Επιτροπές) υπέρ των δεινοπαθούντων ελλήνων και κυρίως υπέρ των μη-εχόντων συσσίτιο μαθητών.
Έτσι μόνο θα ξανασυνδεθούν με την κοινωνία και θ' αποσυνδεθούν από την πολιτική γραφειοκρατία και τη γοητεία της εξουσίας.

Υ. Γ.: Μόνον αν οι βουλευτές ζήσουν την καθημερινότητα όπως ο μέσος έλληνας θα καταλάβουν το εύρος και το βάθος της κρίσης. 

ΣΧΟΛΙΑ