Το κράτος πληρώνει 55 υπαλλήλους κατηγορούμενους για εκβιασμό και λαθρεμπόριο - iefimerida.gr

Το κράτος πληρώνει 55 υπαλλήλους κατηγορούμενους για εκβιασμό και λαθρεμπόριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καθεστώς της ατιμωρησίας καλά κρατεί στο Δημόσιο αφού όπως διαπιστώνεται τα πειθαρχικά συμβούλια είτε αδιαφορούν, είτε καθυστερούν υπερβολικά να ερευνήσουν τους φακέλους που έρχονται στα χέρια τους. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισε 55 υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία παρά το γεγονός ότι σε βάρος τους έχει έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που στην πλεοψηφία τους είναι εφοριακοί και τελωνειακοί κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος κλπ).

Τα σχετικά στοιχεία διαβιβάστηκαν αρμοδίως στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς απαιτείται η πειθαρχική διερεύνησή τους μια διαδικασία που όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΣΕΕΔ δεν έχει προχωρήσει.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη διαβίβαση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε την πλήρη και σε βάθος πειθαρχική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, την επιβολή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις. Ζήτησε ακόμη, τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε την προσήλωσή του στην ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε, ότι «βάζουμε τέρμα σε χρόνιες παθογένειες όπως η ατιμωρησία και η μη εφαρμογή των πειθαρχικών κανόνων και αποδεικνύουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας ενεργοποιήθηκε και ήδη παράγει τα πρώτα του σημαντικά αποτελέσματα».

Πρόσφατα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, με πρόσφατη νομοθετική του ρύθμιση κατέστησε υποχρεωτική, την αιτιολογημένη άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του υπαλλήλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ