Πώς ο Πέτρος επινόησε τον Ιησού και τους θρύλους των θαυμάτων - Μία ιδιοφυής μελέτη του Ντιμίτρι Σπεκ

O Ντιμίτρι Σπεκ είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παράξενη περίπτωση ερευνητή. Αρκεί μία γενική περιγραφή του πεδίου έρευνάς του για να αντιληφθεί κανείς αμέσως πως δεν πρόκειται για τυπική περίπτωση επιστήμονα.

Συγκεκριμένα, ο Σπεκ έχει ειδικευτεί στην εξερεύνηση προτύπων και διαδικτυωμένων συναφειών. Εστιάζει την προσοχή του στην αναζήτηση αταίριαστων συσχετισμών, οι οποίοι συνήθως δεν ανακύπτουν τυχαία, αλλά δείχνουν την οδό προς αυτό που πράγματι κρύβεται από πίσω.

Ήδη το 1999 ανακάλυψε μια ανωμαλία στον θρύλο του πολλαπλασιασμού των άρτων. Αφορμώμενος από τη μικρή αυτή ένδειξη, κατόρθωσε να καταδείξει -προϊόντων των ετών- τη γενεαλογία των αφηγήσεων της Καινής Διαθήκης.

Στο βιβλίο του με τίτλο: Ο Πέτρος επινόησε τον Ιησού - Πώς ανέκυψαν οι μύθοι των θαυμάτων, το οποίο κυκλοφόρησε μέσα στο 2013 από τις εκδόσεις Νησίδες σε πολύ προσεγμένη μετάφραση του Διονύσιου Βάγια και σε επιμέλεια του έγκριτου και πολύπειρου μεταφραστή Βασίλη Τομανά, ο Σπεκ αναλαμβάνει να ρίξει φως σε μερικές από τις πιο σκοτεινές πτυχές των λεγόμενων «Βιβλικών Μελετών».

ία νέα αναλυτική μέθοδο, η οποία δίνει απροσδόκητα αποτελέσματα και απόψεις για την κατανόηση της Βίβλου, θέτοντας μία σειρά από πολύ σημαντικά ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο Σπεκ:Όπως με σαφήνεια συνοψίζει ο φυσικός Στέφανος Σκληβάνος, πρόκειται για μ

Γράφηκαν επακριβώς στην Καινή Διαθήκη οι διδαχές και τα λόγια του Ιησού;

Ποιος τα αλλοίωσε και γιατί;

Τι είπε αρχικά ο Ιησούς και ποιο το πραγματικό νόημα των λόγων του;

Μπορούμε να δούμε τι ακριβώς είπε ο Ιησούς και ποιος ακριβώς ήταν ο συμβολισμός των λόγων του την εποχή εκείνη;

Μας δίνει η Καινή Διαθήκη τη σωστή εικόνα για την προσωπικότητα του Ιησού;

Ο Ντιμίτρι Σπεκ επιδεικνύει σπάνιο πνευματικό θάρρος και παρουσιάζει κατά την έρευνα των βιβλικών κειμένων μία αξιέπαινη αντικειμενικότητα μακριά από κάθε προκατάληψη. Το βιβλίο είναι μία σημαντική συνεισφορά στο μεγάλο πολιτισμικό θέμα "Βίβλος και χριστιανισμός".

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Dimitri Speck
μετάφραση: Διονύσιος Α. Βάγιας
επιμέλεια: Βασίλης Τομανάς
Νησίδες, 2013
392 σελ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ