Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλάσσιες οδούς - iefimerida.gr

Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλάσσιες οδούς

Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αφού η αποκόλληση ενός γιγάντιου παγόβουνου από παγετώνα της Ανταρκτικής, πλέον αποτελεί απειλή για τα διερχόμενα πλοία.

Το παγόβουνο, έχει έκταση 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων -περίπου το μέγεθος της Σιγκαπούρης- και αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island (PIG) τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει απομακρυνθεί πολύ από τον παγετώνα και κατευθύνεται προς τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς, δημιουργώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

Για το λόγο αυτό, Βρετανοί ερευνητές ανέλαβαν να παρακολουθήσουν το τεράστιο παγόβουνο σε ένα εξάμηνο πρότζεκτ για την παρατήρηση και πρόβλεψη της κίνησης του παγόβουνου μέσα στο Νότιο Ωκεανό.

«Μετά τη διαπίστωση πως η ρωγμή στον παγετώνα Pine Island, διέτρεχε όλη αυτή την πλευρά το παγόβουνο παρέμενε μόλις και μετά βίας 'ενωμένο' κατά τη διάρκεια του χειμώνα» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Γκραντ Μπιγκ από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Πλέον υπάρχουν ένα με δύο χιλιόμετρα νερού ανάμεσα στο παγόβουνο και τον παγετώνα. Συχνά χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε ένα παγόβουνο να βγει από τον Κόλπο Pine Island αλλά όταν αυτό συμβεί είναι πιθανό να κατευθυνθούν ανατολικά κατά μήκος της ακτής ή να κάνουν κύκλους στο κύριο τμήμα του Νότιου Ωκεανού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιγκ που μίλησε στο BBC News, το παγόβουνο εντοπίστηκε στο πέρασμα Ντρέικ, ανάμεσα στο ακρωτήριο Χορν, το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αμερικής και τα νησιά Σάουθ Σέτλαντ της Ανταρκτικής.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν το παγόβουνο συνεχίσει αυτή την πορεία, θα αποτελέσει κίνδυνο για τα διερχόμενα πλοία

Δείτε στις εικόνες της NASA που ακολουθούν καρέ-καρέ τη συγκλονιστική αποκόλληση του παγόβουνου.

Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλάσσιες οδούς | iefimerida.gr 0
Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλάσσιες οδούς | iefimerida.gr 1
Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλάσσιες οδούς | iefimerida.gr 2
Παγόβουνο στο μέγεθος της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από παγετώνα και απειλεί θαλάσσιες οδούς | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ